Strona główna  »   Przepisy  »   barszczyk wigilijny

Barszczyk wigilijny - przepis

-
barszczyk wigilijny
  • Kategoria: Zupy
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • duży pęczek włoszczyzny
  • 1 kg buraków
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek lub natka pietruszki

Włoszczyznę umyć, oczyścić, zalać gorącą wodą i ugotować wywar.
Dodać oczyszczone, surowe buraki pokrojone w plastry, delikatnie barszcz zakwasić sokiem z cytryny, dzięki temu buraki nie stracą czerwonego koloru . Ugotowane warzywa wyjąć a wywar przecedzić.
Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem oraz jeszcze raz sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojony koperek lub natkę z pietruszki.
Barszczyk można podawać z groszkiem ptysiowym lub uszkami.