Strona główna  »   Przepisy  »   Zupy

Przepisy - Zupy

-
Zupy przepisy

Prowansalska zupa czosnkowa

Czosnek posiekać, zalać litrem wody, posolić, podgotować. Dodać goździki i zioła, gotować 30 min., odcedzić. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach rozłożyć jedną warstwę kromek ściśle ...

Czytaj więcej »

Pyszny chłodnik z truskawek

Przygotowanie tej zupy zajmie nam dosłownie 5 minut! Kilka truskawek pokroić. Resztę zmiksować z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Rozlać chłodnik do miseczek. Ozdobić liśćmi mięty i pokrojonymi...

Czytaj więcej »

Zupa krem z brokułów

Bulion zagotować, włożyc brokuły i gotować 15 minut. Wyjąć brokuły z garnka. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek przesmażyć pokrojone łodygi selera i pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać wywarem z ...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa z groszkiem

Groszek ugotować w osolonej wodzie, pieczarki i cebule drobno pokroić i udusić na oleju. Wrzucić do groszku i gotować kilkanaście minut, dodać koperek. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietana , wlać do nich trochę gorącego wywaru i szybko mieszając zaprawić zupę. Doprawić solą i pieprzem...

Czytaj więcej »

Zupa owocowa

gotujemy owoce tak długo aż zrobią się miekkie miksujemy i dodajemy cukier - dokładnie mieszamy gotujemy mleko i czekamy aż ostygnie mleko wlewamy powoli do owoców, ciągle delikatnie mieszając chłodzimy...

Czytaj więcej »

Zupa cebulowa

cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie zagotować rosół, dodać zeszkloną cebulę i gotować 5-10 min, aby cebula zrobiła się miękka i rozpływała się w ustach zupę na talerzu doprawić odrobiną śmietany...

Czytaj więcej »

Pomidorowy krem z pestkami dyni

sok pomidorowy należy zagotować z rosołem po ostudzeniu należy zmiksować, jeśli w soku były kawałki pomidorów, przypraw do smaku pieprzem i solą pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu przed podaniem zabiel śmietaną posyp pestkami dyni i bazyli...

Czytaj więcej »

Pomidorowa na zimno

pomidory należy sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko dodać pozostałe składniki i zmiksować przyprawić do smaku i schłodzi...

Czytaj więcej »

Kapusniak

Wszystkie warzywa - oprócz cebuli - obrać pokroić na mniejsze kawałki Wrzucić warzywa do 1,5 litra wody, dodać mięso, czosnek i liść laurowy gotować 30 min wyjąć warzywa i mięso mięso pokroić i połączyć z wywarem, dodać kapustę i gotować kolejne 30 min Słoninę i cebulę ...

Czytaj więcej »

Zupa pomidorowa

cebulę drobno posiekaną należy zeszklić na odrobinie oliwy, razem z cebulką należy podsmażyć boczek pomidory miksujemy i wlewamy do garnka z 0,5-1l przegotowanej wody (zależnie od upodobań co do gęstości - można dodatkowo zagęścić koncentratem pomidorowym bez cukru) dodajemy wszystko to...

Czytaj więcej »

Zupa ogórkowa z kurczakiem

Pierś kurczaka ugotować w bulionie. Cebulę pokroić w kostkę, ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę z ogórkami przesmażyć na oliwie z oliwek. Wyjąć ugotowane mięso i pokroić w kostkę. Do bulionu dodać przesmażoną cebulę z ogórkami i pogotować chwilę. Dodać ...

Czytaj więcej »

Zupa krem z groszku i boczniaków

Zagotować bulion, dodać groszek i gotować ok. 15 minut. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do bulionu. Boczniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Gotujący groszek zmiksować, dodać śmietanę, sól, pieprz i ...

Czytaj więcej »

Zupa ministrone

W brytfannie zmieszaj cebulę, seler, czosnek, oliwę i 3 łyżki stołowe bulionu. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż zmięknie cebula. Następnie dodaj kapustę, cukinię (lub dynię), marchewkę, listek laurowy, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, nasiona selera...

Czytaj więcej »

Warzywna fasolka

Fasolę namaczamy w wodzie, odstawiamy na ok. 7 godzin. Po tym czasie fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojonego pora. Cebulkę razem z czosnkiem dusimy na wodzie i gdy fasolka będzie miękka, dodajemy. Na koniec dodajemy przecier...

Czytaj więcej »

Filiżanka zielonej mocy

Najszybszym sposobem przygotowania tej zielonej zupy-kremu jest wrzucenie wszystkich składników do garnka do gotowania na parze. Można w tym celu użyć zwykłego garnka i sitka z przykrywką. Obrane ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy groszek i brokuły. Gdy będ...

Czytaj więcej »