Strona główna  »   Przepisy  »   Zapiekanka z łososia

Zapiekanka z łososia - przepis

-
Zapiekanka z łososia
  • Kategoria: Zapiekanki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 400 g wędzonego lub świeżego łososia
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1 duży pęczek koperku
  • masło do smażenia
  • sól, biały pieprz

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź je, obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Żaroodporne naczynie wysmaruj cienko masłem i ułóż warstwami po kolei - ziemniaki, cebula, łosoś , koperek, następnie kolejna warstwa ziemniaków, na to cebula i łosoś. Na koniec warstwa ziemniaków.
W misce ubij jajka, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą i pieprzem i ostrożnie polej przygotowaną zapiekankę, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu ułóż kilka kawałków masła. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz 45-60 min.
Podawaj lekko polane rozpuszczonym masłem.