- Kategoria: Zapiekanki
- Okazja: Na każdy dzień
- Trudność: łatwe
- Czas przygotowania (w min.): 90
SKŁADNIKI
- 400 g wędzonego lub świeżego łososia
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 jaja
- 1,5 szklanki śmietanki 30%
- 1,5 szklanki mleka
- 2 cebule
- 1 duży pęczek koperku
- masło do smażenia
- sól, biały pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź je, obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Żaroodporne naczynie wysmaruj cienko masłem i ułóż warstwami po kolei - ziemniaki, cebula, łosoś , koperek, następnie kolejna warstwa ziemniaków, na to cebula i łosoś. Na koniec warstwa ziemniaków.
W misce ubij jajka, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą i pieprzem i ostrożnie polej przygotowaną zapiekankę, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu ułóż kilka kawałków masła. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz 45-60 min.
Podawaj lekko polane rozpuszczonym masłem.