Strona główna  »   Przepisy  »   Wielkanocne pure

Wielkanocne pure - przepis

-
Wielkanocne pure
  • Kategoria: Warzywa
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 25

SKŁADNIKI

  • garść mrożonego groszku lub brokułów
  • średni ziemniak
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka gotowanego mięsa drobiowego
  • pół ugotowanego żółtka
  • łyżeczka masła
  • kleik ryżowy

Ziemniak należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, groszek lub brokuły opłukać i gotować warzywa w małej ilości wody, aż będa miękkie. Kiedy warzywa przestygną dodajemy mięso, żółtko i masło i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Potrawę zagęszczamy kleikiem ryżowym, aby ładnie wyglądało na świątecznym stole nakladamy łyżką do lodów. Jeśli chcemy podać dziecku zupkę, potrawę rozcieńczmy mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi.