Strona główna  »   Przepisy  »   Surówki

Przepisy - Surówki

-
Surówki przepisy

Sałatka fit z selerem

Seler myjemy odcinamy liście i grube końce. Łodygi kroimy w paseczki. Jajka gotujemy w osolonej wodzie, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kosteczkę. Pomidora myjemy kroimy w kostkę. Wszystko razem ...

Czytaj więcej »

Niebiańska rozpusta

Kapustę poszatkować, delikatnie posolić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą przekroić na pół. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce. Jogurt doprawić miodem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać opłukane rodzynki. Sałatkę polać doprawionym ...

Czytaj więcej »

Sałatka brokułowo-selerowa

Ugotuj brokuł (3 minuty), seler i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej, pokrop cytryną aby warzywa nie szczerniały. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki, czyli brokuł, seler,j abłko, kukurydzę, pestki słonecznika delikatnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, polej sosem czosnkowym, posyp ...

Czytaj więcej »

Wiosenna sałatka jabłuszkowa z serem

Część jabłka dobrze myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy drobno, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko gotujemy, studzimy, obieramy i siekamy. Usuwamy gniazdo nasienne z drugiej części jabłka i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem i ...

Czytaj więcej »

Warzywa w sałatce

Sałatę rwiemy na kawałki, a pozostałe warzywa, mięso i ser kroimy w kostkę, jajko kroimy na ćwiartki, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez lub sos do sałatek. Mieszamy i jemy, smacznego...

Czytaj więcej »

Surówka na zdrowie

Kapustę kiszoną wyciągnąć ze słoika do miski. Do tego posiekać kapustę pekińską bardzo drobno. Obrać marchewkę, pietruszkę, seler oraz jabłko. Zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w małe kosteczki. Do tego posiekać drobniutko pora. Pokroić drobno świeżą lub mrożoną ...

Czytaj więcej »

Surówka do obiadu Dominiki

Marchewki umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ogórek kiszony także pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki majonezu. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 minut...

Czytaj więcej »

Sałatka dla każdego

Wszystkie wyżej wymienione warzywa, te które tego wymagają, odsączyć z zalewy a następnie wymieszać razem z białkami w misie. Sos przygotować w następujący sposób: ugotowane żółtka utrzeć z majonezem i doprawić przyprawami, polać sałatkę warzywną i dokładnie, acz delikatnie wymieszać. ...

Czytaj więcej »

Surówka zdrowa i kolorowa

Sałatę i/lub kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę (bez pestek), pomidora, ogórka i ser żółty kroimy w niewielką kostkę. Cebulkę kroimy dosyć drobno. Surowe pestki dyni i słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni (zyskują wówczas pełniejszy aromat nadając sałatce niebanalny ...

Czytaj więcej »

Sałatka z cukinii

Marchew utartą na tarce gotować przez ½ godziny. Startą na plastry cukinię i pokrojoną w talarki cebulę wrzucić do garnka z gotowaną marchwią. Gotować piętnaście minut od momentu dodania cukinii i cebuli. Gorącą sałatkę włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut...

Czytaj więcej »

surówka wiosenna z fetą

Wszystkie jarzynki dokładnie umyc, osuszyć. Sałatę porwać palcami na małe kawałki. Rzodkiewki pokroić w plasterki, dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Ser pokroić w kostkę.Oliwę ubić z cukrem, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie warzywka wymieszać ze sobą i podoprawiać oliwnym sosem ...

Czytaj więcej »

Pekińska pyszność!

Kapustkę poszatkować, ogórka obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno, dodać czosnek, posypać solą, wymieszać i odstawić na około pół godziny aby puścił sok. Następnie odcisnąć i zalać śmietaną wymieszaną z majonezem, cukrem oraz z sokiem z cytryny. Wymieszać. Surówkę ...

Czytaj więcej »

Sałatka z kurczaka po meksykańsku

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kawałki mięso z kurczaka, kukurydzę, ryż, i sproszkowane chili. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. ...

Czytaj więcej »