Przepisy

-

PASZTET wegetariański WIELOWARZYWNY

1. Podsmażamy posiekaną cebulkę na odrobinie oleju, aby ją ładnie zeszklić. 2. W tym czasie obieramy warzywa. NIE OBIERAMY CUKINII ! 3. Odstawiamy cebulę by ostygła 4. Bierzemy wielką michę i ścieramy po kolei wszystkie warzywa, ścieram nawet pieczarki. Siekamy i dodajemy pietruszkę. Ś...

Czytaj więcej »

Dietetyczne pulpeciki z migdałami

Migdały należy zmielić w blenderze. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i mieszamy z migdałami. Piersi z kurczaka mielimy i łączymy z resztą składników, do których wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyciskamy sok z połowy limonki. ...

Czytaj więcej »

Gołąbki z brokułem

Piersi z kurczaka podzielić na filety, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Liście kapusty umyć, wyciąć łodygę. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Na każdym filecie ułożyć 2-3 różyczki brokuła. Zwinąć ciasno w roladkę i owinąć liściem kapusty. W garnku zagotować rosół, ...

Czytaj więcej »

Pasztet z soczewicy

Soczewicę należy zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min., aż do całkowitego wygotowania się wody. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmiękną dodajemy startą na tarce marchew oraz łodygi selera i smażymy na małym ogniu przez ...

Czytaj więcej »

Omlet w towarzystwie cukinii i papryki

W pierwszej czynności na oliwie podsmażamy cukinię, później zalewamy ją wodą i prażymy na patelni. Gdy woda wyparuje dodajemy paprykę, wędlinę, cebulę (wszystko pokrojone w paseczki lub w kostkę). W tym czasie w osobnej misce rozbijamy jajka i dodajemy do nich mleko, sól i pieprz. Wszystko ...

Czytaj więcej »

Pierś nadziewana smażonym białym serem

Na teflonową patelnię włożyć biały ser, trochę posolić, dodać cynamon i pieprz. Smażyć ser, aż ser będzie lekko ciągnący. Piersi kroić jak na cienkie kotlety i rozbijamy. Usmażony ser zawijam w pierś jak roladę. Rolady wkładamy na rozgrzaną patelnie i zalewamy małą ilością gorącej ...

Czytaj więcej »

Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków

Żeby pozbyć się specyficznego zapachu ryby - rybę moczymy przez całą noc w mleku i pieprzu. Jeśli nie mamy na to czasu to moczymy chociaż pół godziny przed pieczeniem. Por i cebulę kroimy w kółeczka (ja dodałam jeszcze odrobinę włoszczyzny) a potem dusimy na patelni w odrobinie wody. Rybę ...

Czytaj więcej »

Filiżanka zielonej mocy

Najszybszym sposobem przygotowania tej zielonej zupy-kremu jest wrzucenie wszystkich składników do garnka do gotowania na parze. Można w tym celu użyć zwykłego garnka i sitka z przykrywką. Obrane ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy groszek i brokuły. Gdy będ...

Czytaj więcej »

Łosoś w marynacie na sałatce.

1. W misce mieszamy olej, miód, musztardę, połowę soku z cytryny oraz sos sojowy. Następnie wkładamy do marynaty filety, obtaczamy i odstawiamy na chwilę. 2. Przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączoną fasolę wkładamy do rondla, dodajemy oliwę, pozostały sok z cytryny oraz szczyptę chili...

Czytaj więcej »

Brokułowe szaleństwo

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze al dente. Wykładamy do salaterki. Ser feta kroimy w kostkę 2x2 cm. Posypujemy po brokułach. Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i solą. Polewamy po brokułach z fetą. SMACZNEGO...

Czytaj więcej »

Wielkanocny baranek

Baranek powstaje z jajek kurzych i jajek przepiórczych . jajka gotujemy obieramy i studzimy . Z jajek kurzych robimy brzuszek baranka .Jajko odcinamy w dolnej częsci ,żeby baranek stał na talerzu .z jajek przepiórczych robimy głowę ,przyczepiając ja na wykałaczce .Oczy robimy z pieprzu rogi z pora...

Czytaj więcej »

Grillowana pierś z kurczaka

Pierś umyć, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Grillować pierś po obu stronach na złoto. Ziemniaki ugotować. Podawać w całości posolone i posypane koperkiem. Marchew obrać, pokroić w kostkę i gotować z groszkiem do miękkości. Podawać z łyżeczką masła. Pomidora i ogórki ...

Czytaj więcej »

Roladki na parze

Schab myjemy, rozbijamy, opruszamy pieprzem cytrynowym. Musztardę francuską mieszamy z musztardą chrzanową i drobno posiekaną cebulą, dodajemy 2 łyżki wody i doprawiamy szczyptą słodkiej papryki. Każdy plaster mięsa obficie smarujemy sosem z obu stron i zawijamy w roladki w folię aluminiową. ...

Czytaj więcej »

Salcesonik z kurczaka

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w pasy, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek i resztę przypraw. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Skórę rozłożyć na desce, wyłożyć na nią mięso, formując kopczyk. Starannie owinąć mięso skórą. Przenieść na ...

Czytaj więcej »

Kalmary grillowane

Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy grill w piekarniku do 200 stopni i układamy kalmary na grillu, zapiekamy po...

Czytaj więcej »