Przepisy

-

sałatka z tuńczyka

kapustę umyć i pokroić w paski dorzucić pokrojone w kostkę warzywa dorzucić tuńczyka dorzucić ser pokrojony również w kostkę w małej miseczce obok: do majonezu dajemy pieprz i czosnek (robi się fajny sos) dodać sos do sałatki - ew. dosolić do smaku...

Czytaj więcej »

Pomidorowa zapiekanka

każdy plaster szynki złóż na dwa razy (powstanie 1/4 plastra) na każdą szynkę połóż plaster sera zapiekaj w piekarniku lub w mikrofalówce po wyjęciu ułóż każdą zapiekankę na plastrze pomidora...

Czytaj więcej »

Zupa pomidorowa

cebulę drobno posiekaną należy zeszklić na odrobinie oliwy, razem z cebulką należy podsmażyć boczek pomidory miksujemy i wlewamy do garnka z 0,5-1l przegotowanej wody (zależnie od upodobań co do gęstości - można dodatkowo zagęścić koncentratem pomidorowym bez cukru) dodajemy wszystko to...

Czytaj więcej »

Zupa ogórkowa z kurczakiem

Pierś kurczaka ugotować w bulionie. Cebulę pokroić w kostkę, ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę z ogórkami przesmażyć na oliwie z oliwek. Wyjąć ugotowane mięso i pokroić w kostkę. Do bulionu dodać przesmażoną cebulę z ogórkami i pogotować chwilę. Dodać ...

Czytaj więcej »

Zupa krem z groszku i boczniaków

Zagotować bulion, dodać groszek i gotować ok. 15 minut. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do bulionu. Boczniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Gotujący groszek zmiksować, dodać śmietanę, sól, pieprz i ...

Czytaj więcej »

Kalafiorkowe kotleciki

Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do wrzącej wody i gotować do miękkości. Kalafior odcedzić, a następnie rozgnieść widelcem. Dadać surowe jajko i posiekane orzechy oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Z powstałej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Następnie usmaży...

Czytaj więcej »

Kolorowe pizzerinki

Otręby, jajka i twarożek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa, doprawić solą i pieprzem. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w plasterki/piórka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką układać płaskie placki z masy otrębowej o średnicy 10 cm. Włożyć do nagrzanego do ...

Czytaj więcej »

Zupa ministrone

W brytfannie zmieszaj cebulę, seler, czosnek, oliwę i 3 łyżki stołowe bulionu. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż zmięknie cebula. Następnie dodaj kapustę, cukinię (lub dynię), marchewkę, listek laurowy, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, nasiona selera...

Czytaj więcej »

Sałatka bakaliowa

Mix sałat myjemy układamy na półmisku. Jabłko obieramy kroimy w kostkę i kropimy cytryną. Dodajemy do sałatki. Daktyle kroimy w paski, dodajemy do sałatki. Oliwki kroimy w plasterki. Dodajemy orzechy lekko pokrojone. Kropimy sałatkę oliwą doprawiamy solą i pieprzem...

Czytaj więcej »

Sałata z młoda kalarepą

Mix sałat myjemy układamy na półmisku. Kalarepę obieramy i kroimy w paseczki układamy na sałacie. Czerwoną cebulę kroimy w plasterki, oddzielamy kółka dodajemy do sałatki. Dodajemy plasterki szynki. Robimy sos winegret z miodu, musztardy, soku z cytryny i oliwy. Takim sosem polewamy sałatk...

Czytaj więcej »

Niebiańska rozpusta

Kapustę poszatkować, delikatnie posolić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą przekroić na pół. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce. Jogurt doprawić miodem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać opłukane rodzynki. Sałatkę polać doprawionym ...

Czytaj więcej »

Warzywna fasolka

Fasolę namaczamy w wodzie, odstawiamy na ok. 7 godzin. Po tym czasie fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojonego pora. Cebulkę razem z czosnkiem dusimy na wodzie i gdy fasolka będzie miękka, dodajemy. Na koniec dodajemy przecier...

Czytaj więcej »

Spaghetti inaczej

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler ugotować i zmielić blenderem. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na wywarze z ugotowanych wcześniej warzyw (nie pozbywamy się witamin rozpuszczalnych w wodzie!)gotujemy granulat sojowy, dodajemy paprykę, cebulę i pomidory ...

Czytaj więcej »

Omlet owsiany

Białka i żółtko mieszamy razem z płatkami owsianymi i gotową masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy z obu stron, dla smaku można dodać także cynamonu jeśli ktoś lubi. Omlet taki ma niewiele kalorii (około 180 kcal), a naprawdę doskonale syci i wspaniale smakuje. ...

Czytaj więcej »