Przepisy

-

Zapiekanka z kapusty

cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na maśle dodać kapustę, liście laurowe, owoce jałowca, doprawić wlać wino i doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min na wolnym ogniu płytkie żaroodporne naczynie nasmarować masłem i rozłożyć kapustę posypać kabanosami / kiełbasą ...

Czytaj więcej »

Kurczak w porach

oberwać 4-5 liści pora, umyć pokroić zieloną część wzdłuż, aby powstały długie tasiemki połowę tasiemek ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia na pora położyć nogę kurczaka na wierzch położyć resztę pora i posypać kawałeczkami masła Piec: w mikrofalówce: 7 min na ...

Czytaj więcej »

Galantyna z kurczaka

z kurczaka zdjąc skóre,w całosci.(delikatnie odkrawać skóre od miesa małym nożykiem,starac sie żeby skóra była cala.chociarz przy skrzydełkach-niewykonalne ) wyluzować kurczaka( odkroić mieso od kości,z pałek i jednej piersi-drogą pierś zamrozić na gorsze czasy ) wycięte od kości mięso ...

Czytaj więcej »

Polędwica z kremem pieczarkowym

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, smażymy 5 min dolewamy wino i dusimy kolejne 5 min w międzyczasie rozbijamy mięso i smażymy na drugiej patelni z dwiema łyżkami oliwy (4-12 min w zależności od ...

Czytaj więcej »

Pierś z nadzieniem serowym

Pomidory drobno pokroić razem z fetą i ziołami. Dodać wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek. Kurczaka rozbić. Na każdą pierś nałożyć farsz i zawinąć. Smakosze mogą zawinąć każdą dodatkowo w plaster boczku :) Tak przygotowane piersi włożyć do żaroodporngo naczynia, ...

Czytaj więcej »

Mielone z grilla

cebule pokroić na małą kostkę i zeszklić na łyżce oliwy połączyć: mięso, cebule, jaja, pozostałą oliwę doprawić pieprzem do smaku i jak ktoś bardzo musi to też sola masę zostawić na min. 10...

Czytaj więcej »

Kebab

kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, mieszamy w misce razem z przyprawą gyros zostawiamy na 15min, żeby się przegryzło ogórka obieramy (kriomy na pół i obieramy od środka na zewnątrz, żeby nie był gorzki) i kroimy na plasterki do ogórków dodajemy śmietanę, sól i wyciskamy...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa z groszkiem

Groszek ugotować w osolonej wodzie, pieczarki i cebule drobno pokroić i udusić na oleju. Wrzucić do groszku i gotować kilkanaście minut, dodać koperek. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietana , wlać do nich trochę gorącego wywaru i szybko mieszając zaprawić zupę. Doprawić solą i pieprzem...

Czytaj więcej »

Zupa owocowa

gotujemy owoce tak długo aż zrobią się miekkie miksujemy i dodajemy cukier - dokładnie mieszamy gotujemy mleko i czekamy aż ostygnie mleko wlewamy powoli do owoców, ciągle delikatnie mieszając chłodzimy...

Czytaj więcej »

Zupa cebulowa

cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie zagotować rosół, dodać zeszkloną cebulę i gotować 5-10 min, aby cebula zrobiła się miękka i rozpływała się w ustach zupę na talerzu doprawić odrobiną śmietany...

Czytaj więcej »

Pomidorowy krem z pestkami dyni

sok pomidorowy należy zagotować z rosołem po ostudzeniu należy zmiksować, jeśli w soku były kawałki pomidorów, przypraw do smaku pieprzem i solą pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu przed podaniem zabiel śmietaną posyp pestkami dyni i bazyli...

Czytaj więcej »

Pomidorowa na zimno

pomidory należy sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko dodać pozostałe składniki i zmiksować przyprawić do smaku i schłodzi...

Czytaj więcej »

Jajka z orzechowym nadzieniem

jaja ugotować i przestudzić obrać ze skorupek i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku wyciągnąć żółtko orzeszki zmielić najdrobiej jak się da i wymieszać z żółtkami schować masę z powrotem do jajka...

Czytaj więcej »

Kapusniak

Wszystkie warzywa - oprócz cebuli - obrać pokroić na mniejsze kawałki Wrzucić warzywa do 1,5 litra wody, dodać mięso, czosnek i liść laurowy gotować 30 min wyjąć warzywa i mięso mięso pokroić i połączyć z wywarem, dodać kapustę i gotować kolejne 30 min Słoninę i cebulę ...

Czytaj więcej »