Przepisy

-

Smażony karp

Karpie wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki. Kefir przyprawić solą i pieprzem. Rybę włoćyć do miski, zalać kefirem i wstawić na godzinę do lodówki. Jajko rozbełtać z papryką. Kawałki ryby dokładnie osączyć, po czym panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzwonka smażyć z obu...

Czytaj więcej »

Kraina różnorodności

Proporcja dla 2 osob . Ugotować 200 gramów ryżu, ostudzić go zalewajac zimną wodą co sprawi,ze będzie jędrniejszy. Następnie pokroić w kosteczkę szynkę, paprykę, ananasa. Rozdrobnić kiełki sojowe. Do ryżu na początku dodać kurkume - nieduźo do uzyskania ladnego koloru i aromatu. Nastę...

Czytaj więcej »

Sałatka śledziowa

Płaty śledziowe (jeśli są surowe) solimy na noc. Na drugi dzień dokładnie je obmywamy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i razem z obranymi jabłkami również kroimy (można z ogórkiem) i oczywiście cebulką. Wszystko mieszamy z majonezem i smietanką. Przyprawiamy według uznania pieprzem...

Czytaj więcej »

Paszteciki mojej mamy

Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Od razu rozwałkować cienko, wykrawać duże koła. Nałożyć farsz, zlepić jak pierogi. Ustawić na blaszkę, piec do zrumienienia. Farsz ugotować suszone grzyby, drobno pokroić. Podsmażyć na patelni razem z cebulką, dodać pokrojone ...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa

Grzyby oczyścić - drobno pokroić .Cebulę obrać i posiekać.Na patelnię wlać olej i rozgrzać.Wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulkę, posolić lekko i dusić do miękkości.W garnku zagotować 1-2 l wody z kostkami bulionowymi. Do gotującego się bulionu wsypać zacierkę lub makaron lekko ...

Czytaj więcej »

Ciasto serowo-makowe

Ser starannie utrzeć w makutrze lub dwa razy przepuścić przez maszynkę do mięsa, żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem , nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło, ucierając tak długo aż powstanie puszysta masa. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie ...

Czytaj więcej »

Kutia

Pszenicę namoczyć, ugotować, odcedzić i ostudzić. Mak zalać wrzątkiem i zostawić, aby napęczniał. Po odlaniu wody dwukrotnie zemleć mak w maszynce, dodać rozpuszczony miód, umyte i osuszone rodzynki, posiekane orzechy oraz pszenicę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełoży...

Czytaj więcej »

Ryba z pieczarkami

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Pieczarki poszatkować i wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyć pokrojoną cebulę. Odmrożone ryby posypać z obu stron przyprawą i solą (ilość przypraw w zależności od gustu) i położyć na pieczarkach i cebuli. Całość zalać odrobiną ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z mięsem i warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. W lekko osolonej wodzie gotujemy kalafior, brokuły i brukselkę przez ok. 5 min. Na patelnię wlewamy odrobine oliwy i przez ok. 5 min obsmażamy mięso z dodatkiem ulubionych przypraw. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami kalafior i brokuły, na to mięso ...

Czytaj więcej »