Przepisy

-

Pita

Wyrób ciasto ze wszystkich składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformuj rulon długości ok. 30 cm, podziel go na osiem części. Każdą cześć rozwałkuj na placuszki o średnicy ok. 15...

Czytaj więcej »

Zupa krem z brokułów

Bulion zagotować, włożyc brokuły i gotować 15 minut. Wyjąć brokuły z garnka. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek przesmażyć pokrojone łodygi selera i pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać wywarem z ...

Czytaj więcej »

A la tiramisu

Kawę (2-3 łyżeczki) i słodzik (około 3 pastylki) rozpuścić w bardzo małej ilości ciepłej, przegotowanej, wody. "Kawę" dodać do sera, długo mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Wstawić do lodówki na min. 30 min., aby zrobiło się przyjemnie zimne...

Czytaj więcej »

Czekoladowe lody

łączymy żółtka, serek, kakao i słodzik - trzeba zmiksować na jednolitą masę. Przekładamy do małych miseczek, przykrywamy folią spożywczą (przezroczystą) i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2h...

Czytaj więcej »

Sernik na zimno

Kakao rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dobrze mieszamy. Ser miksujemy z jogurtem i fruktozą na gładka masę. Dodajemy 2-3 krople olejku. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i dobrze mieszamy. Wlewamy do sera po trochę, cały czas miksując. Odkładamy jedna szklankę masy do reszty dajemy ...

Czytaj więcej »

pizza dla dbających o zdrowie

makaron przyrządzić zgodnie z informacją na opakowaniu po odsączeniu zalać odrobiną sosu sojowego, aby nabrało smaku, można lekko podsmażyć na patelni makaron przełożyć na coś płaskiego żaroodpornego, posypać startym serem żółtym, polać przecierem, przyprawić, dodać pozostałe ...

Czytaj więcej »

Spaghetti z cukinią

Makaron gotujemy al dente, kroimy cebulkę i paprykę, wrzucamy na patelnię, cukinię myjemy i "tniemy" wzdłuż na plasterki (muszą być cieniutkie), wrzucamy na patelnię, doprawiamy: solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem. Jak wszystko zmięknie, dodajemy 2 łyżki przecieru, podlewamy odrobiną wody, ...

Czytaj więcej »

pieczarki zapiekane serem pleśniowym

pieczarki opłukane i pokrojone w plasterki należy dusić na odrobinie oliwy 45min - 1h, czasami dolewając przegotowanej wody, aby się dusiły, a nie przypalały następnie, w żaroodpornym naczyniu nalezy układać warstwami pieczarki i ser pokrojony w plastry, najwyższa warstwa musi być z sera, aby ...

Czytaj więcej »

Bakłażany z włoch

bakłażana obieramy i kroimy na plastry obtaczamy w przyprawach i smażymy na oliwie na złoto, odsączmy tłuszcz ręcznikiem papierowym przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy przecierem pomidorowym, posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem oraz startym serem mozarella wstawiamy do ...

Czytaj więcej »

Krewetki w masełku

jeśli krewetki były mrożone, to obgotowujemy je 3-5 min we wrzątku czosnek wyciskamy lub bardzo drobno kroimy na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy krewetki i czosnek delikatnie podsmażamy (krótko), aby się zarumieniły, ale nie przypiekły...

Czytaj więcej »

Sandacz po turecku

rybę pokroić w dzwonka, doprawić solą, pieprzem, odstawić włożyć na mocno rozgrzaną dobrej jakości oliwę z oliwek i smażyć z obu stron dosmażyć kilka minut na małym ogniu ułożyć w głębokim półmisku i posypać drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oprószyć świeżo ...

Czytaj więcej »

Kotlet jajeczny

cebulę posiekać i podsmażyć jaja na twardo posiekać w drobną kostkę, dodać cebulę, posiekany szczypiorek, starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem dodać jedno surowe jajo, aby połaczyło całość kulki masy obtaczać w samym surowym jajku (zamiast panierki) i smażyć na oliwie z ...

Czytaj więcej »

Omlet ze szpinakiem i łososiem

łososia skrop cytryną i odstaw do lodówki na 15 min następnie posyp przyprawami, ugotuj na parze lub w mikrofalówce bez tłuszczu szpinak podduś w małym rondelku razem z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem jaja zmiksuj ze śmietaną i przyprawami, usmaż razem z łososiem, przypraw szpinakiem...

Czytaj więcej »

Papryka faszerowana

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i faszerujemy farszem. Farsz: ugotowane i zmielone mięso kurczaka, pokrojone i podduszone pieczarki, rozgnieciony czosnek, cebula, obrany ze skóry i pokrojony pomidor, ser żółty, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki po odpowiedniej obróbce (siekanie, ...

Czytaj więcej »

Eskalopki z indyka w winie

filety należy rozbić tłucziem i lekko podsmazyć na oliwie i maśle (około 5 minut z każdej strony) tak podsmażone mięso należy przełożyć na ciepły półmisek i trzymać w cieple do pozostałego na patelni dodajemy wino i gotujemy (około 5 minut) do momentu kiedy z wina zrobi się syrop ...

Czytaj więcej »