Przepisy

-

Bałwanki serowe

Ser twarogowy rozgniatam w miseczce widelcem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z masy serowej formuję po cztery duże, średnie i małe kulki. Ustawiam kulki sera od największej do najmniejszej tworząc bałwanka. Część oliwek kroję w krążki, wycinam z nich oczka i guziczki. Marchewkę myję, ...

Czytaj więcej »

Chłodnik z sałaty lodowej i koperku

Sałatę płuczę, przebieram liście i osuszam. Następnie rwę lub kroję na drobne kawałki. Mieszam kawałki sałaty z solą, pieprzem, octem, łyżką cukru, drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Odstawiam na kwadrans. Następnie wlewam schłodzony kefir lub jogurt, mieszam dokładnie. Doprawiam ...

Czytaj więcej »

Sałatka z arbuza, fety i sałaty

Sałatę myje, osuszam, a następnie rwę lub kroję na mniejsze kawałki. Fetę i arbuza kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w cienkie krążki. Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam ze sobą. Dressing: Oliwę mieszam z octem winnym, miodem i pieprzem. Najlepiej to robić w małym s...

Czytaj więcej »

Owsianka bakaliowa z jabłkiem

Do rondla wlewam mleko i wsypuję płatki owsiane. Włączam palnik i gotuję owsiankę na niewielkim ogniu. Gotuję kilka minut bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Często mieszam owsiankę w czasie gotowania, tak aby nie przypaliła się ani nie przywarła do dna rondelka. Dodaję do owsianki jedno obrane ...

Czytaj więcej »

Serek wiejski z nektarynką

Nektarynki myje, obieram ze skórki, usuwam pestki i kroję w mniejsze kawałki, w szesnastki lub w kostkę. Serek wiejski wykładam z pojemniczka do miseczki, dodaje cukier puder i łyżeczkę soku z cytryny, mieszam wszystko. Na koniec łączę doprawiony serek z pokrojonymi nektarynkami. Mieszam dokładnie...

Czytaj więcej »

Ryba gotowana w ziołach

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem. Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ...

Czytaj więcej »

Ryba po portugalsku

Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia. Filety ...

Czytaj więcej »

Dukanowskie placki otrębowe

W misce mieszam otręby, jajko, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, cukier puder i cynamon. Następnie kładę łyżką niewielkie placuszki na rozgrzaną suchą patelnię bez tłuszczu. Smażę placuszki z obu stron. Podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami...

Czytaj więcej »

Ryba pod pierzynką

Pieczemy rybę i wkładamy ją w kawałkach do naczynia żaroodpornego, pomidory i cebulę dusimy i wykładamy na rybę, chleb rwiemy na malutkie kawałki i posypujemy na sos. Masło topimy i dodajemy czosnek i przyprawy, polewamy całość i sypiemy serem tartym. Wkładamy do piekarnika na ok 15 minut i ...

Czytaj więcej »

Koktail wspomagający wydolność i koncentrację

Banany pokrojone w talarki zmiksuj w blenderze, następnie wsyp kakao. Posiekane orzechy zmiksuj na papkę i dodaj do bananów miksując całość. Przelej do wysokiej szklanki posypując płatkami migdałów i startą gorzką czekoladą. Koktail działa dobroczynnie zarówno dla ciała jak i umysłu - ...

Czytaj więcej »

Pikantna i aromatyczna sałatka z soczewicy

Ugotować soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odsączyć z wody i przestudzić . Posiekać szpinak. Drobno posiekać cebulę. Uprażyć na patelni pestki dyni i słonecznika. Włożyć do miski wszystkie składniki sałatki. W oddzielnym naczyniu (najlepiej słoik) dokładnie zmieszać wszytkie...

Czytaj więcej »

Sałatka fit z selerem

Seler myjemy odcinamy liście i grube końce. Łodygi kroimy w paseczki. Jajka gotujemy w osolonej wodzie, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kosteczkę. Pomidora myjemy kroimy w kostkę. Wszystko razem ...

Czytaj więcej »