Przepisy

-

Cukinia z mięsnym farszem

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Umyte cukinie pokroić w kawałki o długości ok. 6 cm. Z kawałków cukinii łyżeczką wydrążyć miąższ, ale pozostawić trochę na spodzie. Wydrążone cukinie oprószy...

Czytaj więcej »

Pomidory faszerowane twarożkiem

Pomidory umyć i osuszyć. Przeciąć pomidory w takim miejscu, aby ściąć ich wierzchy. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie doprawić sol...

Czytaj więcej »

Sałatka z kurczakiem i pomidorem

Umytą pierś z kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Mięso pokroić w plasterki i usmażyć na patelni grillowej. Liście sałaty podrzeć na kawałeczki i dodać pokrojonego pomidora. Jogurt wymieszać z ...

Czytaj więcej »

Babeczki Waniliowe

Przygotowanie: Zaczynamy od masła, które trzeba roztopić i ostudzić. Następnie wszystkie składniki trzeba dobrze utrzeć. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, mieszamy. Teraz proszek, budyń, mąką i masło...

Czytaj więcej »

Pyszny chłodnik z truskawek

Przygotowanie tej zupy zajmie nam dosłownie 5 minut! Kilka truskawek pokroić. Resztę zmiksować z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Rozlać chłodnik do miseczek. Ozdobić liśćmi mięty i pokrojonymi...

Czytaj więcej »

łosoś z pieczonymi ziemniakami

Gotować brokuły przez ok. 10 minut. Rozgrzać grill. W małej misce wymieszać łyżkę oliwy, sól, kminek i chili w proszku. Pokroić słodkie ziemniaki w grube plastry. Smażyć je około 8-10 minut. Umyć i wysuszyć łososia, następnie natrzeć go mieszanką przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni. Sma...

Czytaj więcej »

Jajka faszerowane z szynką

Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przetnij wzdłóż na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki, a następnie rozgnieć dokładnie widelcem. Szynkę lub kiełbasę pokój w ...

Czytaj więcej »

Pasztet na Wielkanoc

Wszystkie rodzaje mięsa umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnie i obsmażyć. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dolać tyle wody, aby mięso było przykryte i dusić z dodatkiem przypraw, aż mięso zmięknie. ...

Czytaj więcej »

Karp po żydowsku na Wigilię

Oczyszczamy karpia z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, gdyż potem jeszcze ją wykorzystamy. Karpia i chałkę mielimy osobno w maszynce, do masy dodajemy sparzone rodzynki, i migdaly bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Masa powinna mieć smak bardziej słodki ni...

Czytaj więcej »

Tradycyjne jajka faszerowane

Jajka włóż do garnka z osoloną wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj jajka na twardo (około 15 minut). Ugotowane jajka wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, poprzecinaj wzdłuż na pół i wyjmij żółtka do miseczki. Żółtka rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, musztard...

Czytaj więcej »

Wege mleczko kokosowe

Orzech kokosowy należy rozłupać na pół. Odlać sok znajdujący się w środku gdyż nie będzie on nam potrzebny. Oddzielamy nożem biały miąższ z połowy orzecha i wkładamy do blendera. Po zmiksowaniu uzyskamy wiórki, zalewamy je wrzątkiem i ponownie miksujemy. Możemy dodać więcej wody, by ...

Czytaj więcej »

Omlet fitness

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia ...

Czytaj więcej »

Chłodnik ogórkowy

Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Czosnek bardzo drobno siekam, solę i rozścieram na desce końcem noża. Dodaję do ogórka, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam z koperkiem a następnie z jogurtem naturalnym. Wstawiam do lodówki. Podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych na ...

Czytaj więcej »

Owsiano - czekoladowe kuleczki

Olej, wywar z buraka lub lukrecji oraz kakao zagotować w garnku, następnie wsypujemy płatki owsiane i zestawiamy z ognia. Kiedy masa ostygnie dodajemy rozdrobnione orzechy, rodzynki. Formujemy kulki i ...

Czytaj więcej »