Strona główna  »   Przepisy  »   Sałatka z ryżem, jabłkiem i orzechami

Sałatka z ryżem, jabłkiem i orzechami - przepis

-
Sałatka z ryżem, jabłkiem i orzechami
  • Kategoria: Sałatki
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 250 g ryżu basmati
  • 1 duże jabłko (najlepiej ligol)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 75 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cytryna
  • sól, pieprz

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw do odcieknięcia. Jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Orzechy pokrój na połówki. Selera pokrój w plasterki.
Przełóż ryż do miski i rozmieszaj widelcem. Dodaj seler naciowy, jabłka, orzechy, rodzynki i wszystko wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną i przyprawami i całość wymieszaj.