- Kategoria: Sałatki
- Okazja: Na każdy dzień
- Trudność: łatwe
- Czas przygotowania (w min.): 30
SKŁADNIKI
- 250 g ryżu basmati
- 1 duże jabłko (najlepiej ligol)
- 4 łodygi selera naciowego
- 75 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- cytryna
- sól, pieprz
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw do odcieknięcia. Jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Orzechy pokrój na połówki. Selera pokrój w plasterki.
Przełóż ryż do miski i rozmieszaj widelcem. Dodaj seler naciowy, jabłka, orzechy, rodzynki i wszystko wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną i przyprawami i całość wymieszaj.