Strona główna  »   Przepisy  »   Sałatka wielkanocna...

Sałatka wielkanocna... - przepis

-
Sałatka wielkanocna...
  • Kategoria: Sałatki
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 20 dag pieczonego indyka
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 1 sałata
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 pęczka rzeżuchy, sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek i kroimy w ósemki. Mięso kroimy w kawałeczki i podsmażamy na oleju na złocisty kolor. Pomidory sparzamy wrzątkiem, studzimy pod zimną wodą, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Równocześnie przygotowujemy sos: ocet łączymy z oliwą, dodajemy musztardę, miód, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy, polewamy sałatkę i całość ponownie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki, posypujemy posiekaną rzeżuchą i fantazyjnie dekorujemy cząstkami jajek i pomidora.