Strona główna  »   Przepisy  »   Ryby

Przepisy - Ryby

-
Ryby przepisy

łosoś z pieczonymi ziemniakami

Gotować brokuły przez ok. 10 minut. Rozgrzać grill. W małej misce wymieszać łyżkę oliwy, sól, kminek i chili w proszku. Pokroić słodkie ziemniaki w grube plastry. Smażyć je około 8-10 minut. Umyć i wysuszyć łososia, następnie natrzeć go mieszanką przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni. Sma...

Czytaj więcej »

Karp po żydowsku na Wigilię

Oczyszczamy karpia z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, gdyż potem jeszcze ją wykorzystamy. Karpia i chałkę mielimy osobno w maszynce, do masy dodajemy sparzone rodzynki, i migdaly bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Masa powinna mieć smak bardziej słodki ni...

Czytaj więcej »

Ryba gotowana w ziołach

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem. Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu. Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ...

Czytaj więcej »

Ryba po portugalsku

Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia. Filety ...

Czytaj więcej »

Ryba pod pierzynką

Pieczemy rybę i wkładamy ją w kawałkach do naczynia żaroodpornego, pomidory i cebulę dusimy i wykładamy na rybę, chleb rwiemy na malutkie kawałki i posypujemy na sos. Masło topimy i dodajemy czosnek i przyprawy, polewamy całość i sypiemy serem tartym. Wkładamy do piekarnika na ok 15 minut i ...

Czytaj więcej »

Krewetki w masełku

jeśli krewetki były mrożone, to obgotowujemy je 3-5 min we wrzątku czosnek wyciskamy lub bardzo drobno kroimy na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy krewetki i czosnek delikatnie podsmażamy (krótko), aby się zarumieniły, ale nie przypiekły...

Czytaj więcej »

Sandacz po turecku

rybę pokroić w dzwonka, doprawić solą, pieprzem, odstawić włożyć na mocno rozgrzaną dobrej jakości oliwę z oliwek i smażyć z obu stron dosmażyć kilka minut na małym ogniu ułożyć w głębokim półmisku i posypać drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oprószyć świeżo ...

Czytaj więcej »

Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków

Żeby pozbyć się specyficznego zapachu ryby - rybę moczymy przez całą noc w mleku i pieprzu. Jeśli nie mamy na to czasu to moczymy chociaż pół godziny przed pieczeniem. Por i cebulę kroimy w kółeczka (ja dodałam jeszcze odrobinę włoszczyzny) a potem dusimy na patelni w odrobinie wody. Rybę ...

Czytaj więcej »

Łosoś w marynacie na sałatce.

1. W misce mieszamy olej, miód, musztardę, połowę soku z cytryny oraz sos sojowy. Następnie wkładamy do marynaty filety, obtaczamy i odstawiamy na chwilę. 2. Przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączoną fasolę wkładamy do rondla, dodajemy oliwę, pozostały sok z cytryny oraz szczyptę chili...

Czytaj więcej »

Kalmary grillowane

Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy grill w piekarniku do 200 stopni i układamy kalmary na grillu, zapiekamy po...

Czytaj więcej »

Krewetki po grecku z ryżem

Jest to danie, które szczególnie lubię robić zimą, gdy nie mam ochoty stać długo przy garnkach i mam ochotę na coś smacznego, a krewetki są gotowe w ciągu 1-3 minut. Gdy krewetki się rozmrażają kroję pół czerwonej cebuli i wrzucam na patelnię z oliwą. Po mniej więcej 5 minutach, gdy ...

Czytaj więcej »

Dorsz dla dbających o linię

Filety umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Gdy woda zawrze odlać ją i ponownie dorsza zalać zimną wodą. Raz jeszcze zagotować i odlać wodę. Cebulę posiekać, dodać listki laurowe pokruszone, sól i pieprz. Zalać mlekiem (gorącym) i gotować do...

Czytaj więcej »

Pstrąg gotowany na parze z ziemniakami

Pstrągi przekroić i umyć. Wnętrze ryb posypać przyprawami. Szczyptę szafranu wymieszać z niewielką ilością wody. Do mieszaniny włożyć na 15 minut obrane ziemniaki, a następnie odlać wodę. Ziemniaki włożyć do dolnej miski, a pstrąga położyć na kratce górnej miski. Gotować na parze ...

Czytaj więcej »

Dorsz po grecku

Filety panierować jak kotlety w jajku i tartej bułce usmażyć. Przygotować sos z warzywami: zetrzeć marchewkę i seler na średnich oczkach na tarce, zagotować razem z przecierem, wodą, olejem, solą, pierzem, zielem angielskim. Dodać liść laurowy i cukier do smaku. Gotować do miękkości. Dorsza ...

Czytaj więcej »

Pstrąg pieczony

Filety z pstrąga myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Układamy na foli aluminiowej każdy płat osobno. Posypujemy pstrągi koperkiem i migdałami. Skrapiamy oliwą i zawijamy w folię. Układamy ...

Czytaj więcej »