Strona główna  »   Przepisy  »   Przystawka z wołowiny lub sarny w syropie

Przystawka z wołowiny lub sarny w syropie - przepis

-
Przystawka z wołowiny lub sarny w syropie
  • Kategoria: Przekąski
  • Okazja: Andrzejki
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 20

SKŁADNIKI

  • 1 udziec wołowy lub sarny
  • 1 szklanka soli gruboziarnistej
  • syrop karmelowy (można zrobic samemu z cukru)

Weź duże naczynie plastikowe, dno wysyp połową soli, następnie połóż mięso i obsyp je resztą soli. Włóż do lodówki i trzymaj tak 2-3 dni.

Po 2-3 dniach wyciągnij z lodówki, umyj w zimnej wodzie i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

Następnie weź pędzel kucharski i cały udziec posmaruj syropem.
Zrób dziurę na końcu udźca, przeciągnij przez to sznurek i powieś w ciemnej piwnicy na 5 dni.

Po 5 dniach mięso nadaje się do jedzenie, należy je pokroic w bardzo cienkie plastry i podawac z jajecznicą, żółtym melonem, śmietaną zmiksowaną z żurawiną i chrupkim chlebkiem.

Ta potrawa mimo prostoty jest wyjątkowo smaczna, nadaje się na większe przyjęcia