Strona główna  »   Przepisy  »   Wielkanoc

Wielkanoc - Przepisy

-
Wielkanoc - Przepisy

Mazurek dla maluszka

W garnku gotujemy wodę z cukrem , kakao i margaryną. Po rozpuszczeniu wszystkich składników, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10-15 min. Uwaga, w tym czasie mieszamy bo masa może się przypalić. Herbatniki układamy w prostokątnej formie do ciasta . Pod herbatnikami najlepiej umieścić folię spoż...

Czytaj więcej »

Smakowita Szarlotka Wielkanocna

Jabłka najlepiej przygotować samemu. Obieramy jabłka i kroimy na drobne kawałki (można zetrzeć na tarce), wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier waniliowy i trochę cynamonu (według naszego gustu) i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.Trzeba uważać, żeby się nie ...

Czytaj więcej »

Słodkie pisanki

Przygotuj pastę rozcierając twarożek z miękkim masłem z dodatkiem glukozy. Ponakładaj na kromkach bułki masę serową w kształcie połówki jaja (z kopczykiem). Dekoruj jak pisankę: zrób paski z kakao rozpuszczalnego, między nimi ułóż plasterki batonika marcepanowego i łyżeczką łezki z d...

Czytaj więcej »

Mazurek dla malucha

Przygotuj galaretkę wg przepisu. Obierz jabłko i zetrzyj je w łezkę (na tarce). Skrop cytryną. Niedużą foremkę do ciasta wyłóż cieniutką folią. Banany obierz i pokrój wzdłuż - z otrzymanych pasków ułóż kształt jajka (owal). W środku z pokrojonych drobniutko rodzynek, pokrojonych w ...

Czytaj więcej »

Pisanki chlebowe

Przygotuj pastę rozcierając twarożek z miękkim masłem. Lekko posól do smaku. Z chleba wytnij nożem kształt jaja. Nałóż masę serową w kształcie połówki jaja (z kopczykiem). Dekoruj jak pisankę: zrób paski ze słodkiej papryki, między nimi ułóż plasterki rzodkiewek, półplasterki og...

Czytaj więcej »

Tort orzechowy

Ciasto: białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, żółtka, następnie powoli wsypując dodajemy mąkę z proszkiem ciągle ubijając, na końcu wsypujemy orzechy wszystko dokładnie wymieszać. Piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 180-2000 C Krem: jajka z cukrem ubić na parze, ciągle ubijają...

Czytaj więcej »

Biała kiełbasa w boczku

Rondel wyłożyć plastrami boczku na to ułożyć białą kiełbasę i przykryć pozostałymi plastrami boczku. Wlać trochę wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec 1 godz...

Czytaj więcej »

Baranek kokosowy

Masło utrzeć do białości. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Następnie dodać ubitą pianę mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Formę w kształcie baranka wysmarowaną i wysypaną tartą bu...

Czytaj więcej »

Kisiel żółteczko

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i kisielem. Ubitą pianę z białek dodać na końcu i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Wyłożyć do foremki wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec 45-50 min. w 160 st. C...

Czytaj więcej »

Mazurek czekoladowy

CIASTO: margarynę rozkręcić z cukrem, dodać żółtka, dodać resztę składników i wymieszać. Ciasto grubości ok. 1 cm wyłożyć na tortownicę formując wyższy brzeg. Piec w tem. ok. 180 st. C na złoty kolor (1 porcja ciasta starcza na 3 mazurki pieczone na średniej tortownicy). POMADA ...

Czytaj więcej »

Curry z jaj

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na stopionym maśle, dodać pokrojone w paski pieczarki i chwilę smażyć mieszając. Dodać pomidory, jogurt i natkę pietruszki, przykryć i dusić ok 15 min. Obrane jaja pokroić w ćwiartki, włożyć do sosu, przyprawi...

Czytaj więcej »

Biała kiełbasa z papryką

Cebulę pokroić w krążki, ogórki zetrzeć na grubej tarce, paprykę pokroić w cienkie paseczki. Dodać przyprawy i olej. Całość wymieszać. Kiełbasę wyłożyć do naczynia i obłożyć warzywami. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w temp. 200 st. C...

Czytaj więcej »

Babka Parzona Kamili

Zagotować mleko, zalać nim 1/3 porcji mąki i rozetrzeć, aby nie było grudek. Migdały i skórkę pomarańczową oraz rodzynki pomieszać i oprószyć mąką. 2 formy do bab posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru. Kiedy mąka z mlekiem przestygnie dodać drożdże i ...

Czytaj więcej »

Ciasteczka Wielkanocne

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Masło ucierać, wsypać cukier i nadal ucierać. Dodać żółtka, mąkę, rodzynki. Ciasto rozrzedzić mlekiem. Rozwałkować, wycinać kółka szklanką i układać na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 20 minut. Po 10 minutach ciastka...

Czytaj więcej »

Pyszny Chleb

Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy tak, by ciasto odchodziło od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie formujemy chleb i wstawiamy do piekarnika na ok. godzine na 180 °C...

Czytaj więcej »