Strona główna  »   Przepisy  »   Na każdy dzień

Na każdy dzień - Przepisy

-
Na każdy dzień - Przepisy

Pasta śniadaniowa z bobu

Bób ugotuj w nieosolonej wodzie - posól gdy zacznie się robić miękki. Odcedzić, przelac zimną wodą, obrać z łupinek. czosnek posiekać, żółtka utrzeć na krem z dodatkiem oliwy i soku z cytyryny., doprawić do smaku. Bób przełożyć do salaterki, wymieszać z sosem jajecznym, zielenią, ...

Czytaj więcej »

Sałatka z buraków

Buraki ugotować w mundurkach i obrać. Buraki, jabłka, ogórki i cebule zetrzeć na tarce (duże oczka). Groszek odcedzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą pieprzem, dodać majonezu i odrobinę octu winnego...

Czytaj więcej »

Zupa szpinakowa z oliwkami

Szpinak oczyścić (jeżeli mrożony to rozmrozić), umyć i dobrze odcisnąć, szczypiorek lub dymkę drobno posiekać i dodać do szpinaku. Udusić na oliwie z drobno posiekanym lub rozgniecionym czosnkiem. Gdy warzywa zmiękną dodać 4 szklanki rosołu z kostki, zagotować, dodać umyty ryż, pokrojone ...

Czytaj więcej »

Saszetki mięsne

Sznycle lub filety oczyść z błon, opłucz. Zalej mlekiem i wstaw na pół godziny do lodówki. Osusz mięso i delikatnie rozbij na cienkie, owalne plastry, uważając, żeby nie zrobić dziur. Przypraw odrobiną soli i pieprzu. Plastry szynki przytnij tak, aby pasowały do kształtu sznycla, a potem przekr...

Czytaj więcej »

Mozzarella domowa light

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody, studzimy. Jogurt miksujemy 2 minuty z majonezem, przyprawą i szczyptą pieprzu. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy minutę. Masę przekładamy do pojemników i wkładamy do lodówki do stężenia...

Czytaj więcej »

Pstrąg gotowany na parze z ziemniakami

Pstrągi przekroić i umyć. Wnętrze ryb posypać przyprawami. Szczyptę szafranu wymieszać z niewielką ilością wody. Do mieszaniny włożyć na 15 minut obrane ziemniaki, a następnie odlać wodę. Ziemniaki włożyć do dolnej miski, a pstrąga położyć na kratce górnej miski. Gotować na parze ...

Czytaj więcej »

Owsianka z jabłkiem

Do garnka wsyp owsiankę, zalej mlekiem, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty, ciągle mieszając. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Owsiankę, starte jabłko, cynamon i miód wymieszaj. Danie jest gotowe do zjedzenia. Doskonałe na śniadanie lub kolację. Smacznego...

Czytaj więcej »

Dorsz po grecku

Filety panierować jak kotlety w jajku i tartej bułce usmażyć. Przygotować sos z warzywami: zetrzeć marchewkę i seler na średnich oczkach na tarce, zagotować razem z przecierem, wodą, olejem, solą, pierzem, zielem angielskim. Dodać liść laurowy i cukier do smaku. Gotować do miękkości. Dorsza ...

Czytaj więcej »

Smaczna sałatka

Odsączamy kukurydzę i fasolę z puszek. Cebulę, ogórki, paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w krążki i podsmażamy na patelni. Musztardę mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie warzywa mieszamy z powstałym sosem. Sałatka jest naprawdę przepyszna, wychodzi...

Czytaj więcej »

Szybkie krokieciki ze szpinakiem pod serową pierzynką

Wykonać naleśniki ze składników. Ciasto może byc nieco rzadsze, aby krokieciki były sprężyste i nie pękały podczas zawijania. Farsz: pokroić cebulkę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak (jeśli mamy świeży to pokroić go drobno) i smażyć razem przez chwilę. Następnie ...

Czytaj więcej »

Kurczak po meksykańsku

Na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przysmażyć pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki. Paprykę zieloną i czerwoną pokroić w paseczki, podsmażyć wraz z pokrojoną w talarki cebulą na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek. Kurczaka, podsmażone warzywa, ...

Czytaj więcej »

Pychotka

Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami, nawet dwukrotną warstwą, wypełniając całą powierzchnię formy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, ...

Czytaj więcej »

Tarta szpinakowa

Szpinak rozmrozić. Boczek pokroić na sporą kostkę, cebulę drobno posiekać. Wytopić boczek na patelni po czym dodać cebulę i zeszklić. Do rozmrożonego szpinaku dodać sól, pieprz czarny, gałkę, chili i wycisnąć czosnek. Ciasto wyłożyć na formę do tarty dobrze pokryć też brzegi formy, ...

Czytaj więcej »

Fetadory

1. Pomidorom odcinamy czapeczkę i drylujemy je. 2. W blenderze rozgniatamy czosnek, bazylię z 3 łyżkami oliwy. 3. W misce rozgniatamy ser feta, dodajemy do niego pokrojony szczypiorek oraz oliwę z czosnkiem i ziołami. 4. Wypełniamy wydrylowane pomidory nadzieniem. Gotowe. Można zjeść ...

Czytaj więcej »