Strona główna  »   Przepisy  »   Na każdy dzień

Na każdy dzień - Przepisy

-
Na każdy dzień - Przepisy

Sandacz po turecku

rybę pokroić w dzwonka, doprawić solą, pieprzem, odstawić włożyć na mocno rozgrzaną dobrej jakości oliwę z oliwek i smażyć z obu stron dosmażyć kilka minut na małym ogniu ułożyć w głębokim półmisku i posypać drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oprószyć świeżo ...

Czytaj więcej »

Kotlet jajeczny

cebulę posiekać i podsmażyć jaja na twardo posiekać w drobną kostkę, dodać cebulę, posiekany szczypiorek, starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem dodać jedno surowe jajo, aby połaczyło całość kulki masy obtaczać w samym surowym jajku (zamiast panierki) i smażyć na oliwie z ...

Czytaj więcej »

Omlet ze szpinakiem i łososiem

łososia skrop cytryną i odstaw do lodówki na 15 min następnie posyp przyprawami, ugotuj na parze lub w mikrofalówce bez tłuszczu szpinak podduś w małym rondelku razem z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem jaja zmiksuj ze śmietaną i przyprawami, usmaż razem z łososiem, przypraw szpinakiem...

Czytaj więcej »

Papryka faszerowana

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i faszerujemy farszem. Farsz: ugotowane i zmielone mięso kurczaka, pokrojone i podduszone pieczarki, rozgnieciony czosnek, cebula, obrany ze skóry i pokrojony pomidor, ser żółty, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki po odpowiedniej obróbce (siekanie, ...

Czytaj więcej »

Eskalopki z indyka w winie

filety należy rozbić tłucziem i lekko podsmazyć na oliwie i maśle (około 5 minut z każdej strony) tak podsmażone mięso należy przełożyć na ciepły półmisek i trzymać w cieple do pozostałego na patelni dodajemy wino i gotujemy (około 5 minut) do momentu kiedy z wina zrobi się syrop ...

Czytaj więcej »

Zapiekanka z kapusty

cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na maśle dodać kapustę, liście laurowe, owoce jałowca, doprawić wlać wino i doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min na wolnym ogniu płytkie żaroodporne naczynie nasmarować masłem i rozłożyć kapustę posypać kabanosami / kiełbasą ...

Czytaj więcej »

Kurczak w porach

oberwać 4-5 liści pora, umyć pokroić zieloną część wzdłuż, aby powstały długie tasiemki połowę tasiemek ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia na pora położyć nogę kurczaka na wierzch położyć resztę pora i posypać kawałeczkami masła Piec: w mikrofalówce: 7 min na ...

Czytaj więcej »

Galantyna z kurczaka

z kurczaka zdjąc skóre,w całosci.(delikatnie odkrawać skóre od miesa małym nożykiem,starac sie żeby skóra była cala.chociarz przy skrzydełkach-niewykonalne ) wyluzować kurczaka( odkroić mieso od kości,z pałek i jednej piersi-drogą pierś zamrozić na gorsze czasy ) wycięte od kości mięso ...

Czytaj więcej »

Polędwica z kremem pieczarkowym

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, smażymy 5 min dolewamy wino i dusimy kolejne 5 min w międzyczasie rozbijamy mięso i smażymy na drugiej patelni z dwiema łyżkami oliwy (4-12 min w zależności od ...

Czytaj więcej »

Pierś z nadzieniem serowym

Pomidory drobno pokroić razem z fetą i ziołami. Dodać wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek. Kurczaka rozbić. Na każdą pierś nałożyć farsz i zawinąć. Smakosze mogą zawinąć każdą dodatkowo w plaster boczku :) Tak przygotowane piersi włożyć do żaroodporngo naczynia, ...

Czytaj więcej »

Mielone z grilla

cebule pokroić na małą kostkę i zeszklić na łyżce oliwy połączyć: mięso, cebule, jaja, pozostałą oliwę doprawić pieprzem do smaku i jak ktoś bardzo musi to też sola masę zostawić na min. 10...

Czytaj więcej »

Kebab

kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, mieszamy w misce razem z przyprawą gyros zostawiamy na 15min, żeby się przegryzło ogórka obieramy (kriomy na pół i obieramy od środka na zewnątrz, żeby nie był gorzki) i kroimy na plasterki do ogórków dodajemy śmietanę, sól i wyciskamy...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa z groszkiem

Groszek ugotować w osolonej wodzie, pieczarki i cebule drobno pokroić i udusić na oleju. Wrzucić do groszku i gotować kilkanaście minut, dodać koperek. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietana , wlać do nich trochę gorącego wywaru i szybko mieszając zaprawić zupę. Doprawić solą i pieprzem...

Czytaj więcej »

Zupa cebulowa

cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie zagotować rosół, dodać zeszkloną cebulę i gotować 5-10 min, aby cebula zrobiła się miękka i rozpływała się w ustach zupę na talerzu doprawić odrobiną śmietany...

Czytaj więcej »