Strona główna  »   Przepisy  »   Na każdy dzień

Na każdy dzień - Przepisy

-
Na każdy dzień - Przepisy

zapiekanka drobiowo-grzybowa z ziemniaczkami

Ziemniaki obrać i w całości ugotować. Gdy przestygną pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Czosnek zmiażdzyć, cebule obrać i pokroić w kostkę, grzyby opłukać i podsmażać razem z czosnkiem i cebulką na patelni przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć do ...

Czytaj więcej »

Rosół po Beskidzku

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować w oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie. Do garnka na rosół wrzucić skrzydło z indyka (najpierw przekroić je na zgięciu) i doprawiwszy łyżeczką Vegety oraz pieprzem - zalać zimną wodą i wstawić do gotowania na małym płomieniu. ...

Czytaj więcej »

Łakomczuszek

W salaterkach do deserów ułożyc na spodzie 3 biszkopty, które kolejno zalewamy zaparzoną wcześniej kawą ( jeśli dane będą jadły młodsze dzieci najlepiej niech to będzie kawa zbożowa ). Kolejno w poprzek biszkoptów układamy banany, które po obraniu przepołowiliśmy i pokroiliśmy na kawałki ...

Czytaj więcej »

Cudowny Jaś

Fasolę namoczyć, a następnie ugotować (tak, aby była miękka, ale nierozgotowana). Boczek pokroić w paski (dość szerokie wg własnego uznania). Jajka ugotować na twardo. Cebulę żółtą i czosnek pokroić w kostkę, pół cebuli czerwonej także i wszystko zarumienić na patelni. Następnie doda...

Czytaj więcej »

Kartoflanka po Beskidzku

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki, bądź ścieramy w robocie (polecam szczególnie tę wersję wydarzeń) na konsystencję jak na placki ziemniaczane. Następnie przez pieluchę terową odciskamy bardzo dokładnie sam miąższ ziemniaczany (pod pieluchę podstawiamy miskę i ...

Czytaj więcej »

Wężowe spagetti

Makaron gotujemy wg przepisu. Mięso mielone smażymy i dodajemy przygotowany fix. Na talerzu rozrzucamy poszarpaną sałatę na to układamy makaron w kształcie węża, polewamy sosem w zygzaki, na głowie układamy 2 zielone groszki jako oczy i wycinamy język z marchewki. Gotowy wąż do zjedzenia...

Czytaj więcej »

Ryżowe kotleciki

Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem i szczypiorem dodając surowe jajko. Dodajemy do ca...

Czytaj więcej »

Kartoflak

Żeberka pokroić na pojedyncze sztuki, przyprawić przyprawą do żeberek „Kamis”, oprószyć ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i wymieszać z 3 stołowymi łyżkami oleju i 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku – całość wymieszać i odstawić do lodówki (najlepiej na 12 h). ...

Czytaj więcej »

Nadziewane pieczarki

Pieczarki umyć,obrać i usunąć nóżki. Posypać w środku jarzynką. Mięso mielone wymieszać z solą , pieprzem, jajkiem, przyprawą i bułką tartą. Dodać także pokrojone drobno nóżki pieczarek. Tym farszem nadziać pieczarki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ułożyć nadziane ...

Czytaj więcej »

Zapiekana pychotka

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przyprawą, solą, pieprzem i bułką tartą. Nadziać nim makaron.Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i ułożyć na nim nadziany makaron.Wszystko zalać sosem. Sos 3/4 litra wody wymieszać z keczupem , koncentratem i jarzynką. Na góre ułożyć ser ...

Czytaj więcej »

Kiełbaska w pikantnym sosie

Do rozgrzanego w szerokim, płaskim rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulkę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli, dodajemy utarte na tarce jarzynowej z dużymi otworami jarzyny, podlewamy zalewą z groszku i dusimy, często mieszając, aż jarzyny będą miękkie. Nastę...

Czytaj więcej »

Black forest - Czarny las - torcik

Biszkopt: Oddzielamy białko jajka od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę po czym po trochu wsypujemy cukier. Po powstaniu "bezy" dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując na niewielkich obrotach. Następnie, po łyżce najlepiej przez sitko wsypujemy mąkę - najpierw tortową później ...

Czytaj więcej »

Ptasie mleczko z galaretka

Moje szkraby uwielbiają galaretkę. Robię dla nich taki mały słodki przysmak. Pół szklanki mleka i śnieżkę, miksuje razem dodaje do tego galaretkę zagotowaną w szklance wody. wszystko miksuje oczywiście galaretka musi być wystudzona. Miksowanie trwa ok. 3 min. potem wszystko wykładam w małe ...

Czytaj więcej »

Lodowa granita

Kruszymy lód, wlewamy wybrany sok do szklanki z lodem. Dodajemy lody owocowe, mogą być o innym smaku, polewamy bitą śmietaną, posypujemy kakao lub płatkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Podajemy schłodzone...

Czytaj więcej »

Ryba z pieczarkami

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Pieczarki poszatkować i wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyć pokrojoną cebulę. Odmrożone ryby posypać z obu stron przyprawą i solą (ilość przypraw w zależności od gustu) i położyć na pieczarkach i cebuli. Całość zalać odrobiną ...

Czytaj więcej »