Strona główna  »   Przepisy  »   Na każdy dzień

Na każdy dzień - Przepisy

-
Na każdy dzień - Przepisy

Mielone mięso zapiekane z pietruszką

1. Tartą bułkę wymieszać z 1/8 l ciepłej wody. Obraną cebulę zetrzeć. Dodać do mielonego mięsa, śmietany, jajek, soli oraz pieprzu i wymieszać a następnie doprawić do smaku. 2. Uformowaną z masy mięsnej pieczeń obtoczyć w drobno posiekanej pietruszce i ułożyć w formie ż...

Czytaj więcej »

Bananowy Chleb

1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 2. Dodaj migdały 3. Zgnieć widelczykiem banany, zmiksuj je z jajkiem, 2 łyżkami oleju słonecznikowego, miodem i sokiem pomarańczowym. 4. Połącz z mąką i przyprawami. 5. Dobrze wymieszaj, przełóż do formy (korytka) Piecz w ...

Czytaj więcej »

Żeberka zapiekane

Jak przyrządzić? Żeberka obgotować, wyjąć z wody jeszcze twardawe. Cebulę pokroić w grubsze talarki, wrzucić na patelnię, wlać 1 szkl. keczupu. Dusić, dodać sok z 1 cytryny, ewentualnie sos chili (jak ktoś woli na ostro). Można dodać czosnek, jak ktoś lubi, pieprz, sól, przyprawy - po ...

Czytaj więcej »

Risotto

Jak przyrządzić? Pierś pokroić w dość małą kostkę, doprawić vegetą, usmażyć na oleju. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać trochę vegety i cukru, dusić pod przykryciem na oleju(około 8 - 10 min), co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Marchewka powinna ...

Czytaj więcej »

Szybkie placuszki z kurczaka

Piersi z kurczaka i pieczarki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, całość wymieszać na masę. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić, a żółtka dodać do masy i -na koniec dodając 2 łyżki majonezu- wymieszać i smażyć na oleju lub smalcu. Smacznego! Potrzebne ...

Czytaj więcej »

Pulpety w śmietanowym sosie

Jak przyrządzić? Mięso wyrobić z kaszą, żółtkiem i 2 łyżkami koperku lub natki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść do wrzącego bulionu z warzyw. Gotować na wolnym ogniu ...

Czytaj więcej »

Fasolka po bretońsku

Białą fasolę umyć i namoczyć na 24 godziny, potem ugotować w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewać wody i kiedy fasola będzie prawie miękka, wody zostanie w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyć na odrobinie oliwy 1 dużą, ...

Czytaj więcej »

Bakłażan faszerowany

Kroimy 4 plastry bakłażana grubości 2 cm, robimy farsz: ser feta, paprykę, cielęcinę i przyprawy mieszamy. Plastry bakłażana obtaczamy w jajku, następnie układamy na plastrach bakłażana uformułowane z farszu "kotleciki" i przykrywamy kolejnymi plastrami bakłażana. Następnie zapiekamy w ...

Czytaj więcej »

PĄCZUSIE SEROWE

MĄKĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM , DODAJEMY SEREK, JAJKA, CUKIER, OCET I SÓL. MIESZAMY. NA MOCNO ROZGRZANY OLEJ KŁADZIEMY ŁYŻECZKĄ CIASTO. PĄCZKI SMAŻMY NA ZŁOTO Z OBU STRON. ZIMNE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM...

Czytaj więcej »

prowansalska zapiekanka z baraniny

Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż będzie kruche. Obrany ząbek czosnku posiekać i dodać do mięsa razem z solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Drugi ząbek czosnku przekroić na pół i przetrzeć nim żaroodporne naczynie a nastę...

Czytaj więcej »

3 Bit

Herbatniki ułożyć na blasze, na to wylać przygotowany, gorący budyń i ułożyć następną warstwę herbatników, posmarować je masą krówkową, a następnie bitą śmietaną i udekorować tartą czekolad...

Czytaj więcej »

sałatka z tuńczyka - pyszna

Tuńczyka odsączyć z zalewy i wrzucić do miski, to samo zrobić z cebulkami i kukurydzą. Na koniec dodać rodzynki, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać wszystko razem. Smacznego. Może i banalne ale moim zdaniem pyszne. Nawet dla tych którzy tak jak ja, nie lubią ryb...

Czytaj więcej »

Pasta jajeczna własnej roboty

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę, podobnie jak ogórki i cebulę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę lub jak kto woli ugnieść widelcem i dodać do całości. Doprawić solą (dość obficie) pieprzem, vegetą. Zmieszać z majonezem i podawać w formie sał...

Czytaj więcej »

delikatne spaghetti

Na nieduży ogień wrzucić pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone pieczarki, całość mieszać nie doprowadzając do zrumienienia cebuli.Następnie dodać pokrojoną w kostkę bądź paseczki pierś z kurczaka.Całość doprawić solą i pieprzem, smażyć na niewielkim ogniu ...

Czytaj więcej »

sos beszamelowy

Zasmażamy masło z mąką,(by się masło nie przypalało dolewam trochę oliwy) trwa to ok 5 min na wolnym ogniu, następnie wlewamy mleko i wodę Trzeba je wlewać pomału ale za jednym przechyleniem rondelka/garnka! Potem wrzucamy cebulę z wbitym w nią dla aromatu goździkiem. Kruszymy kostkę rosołow...

Czytaj więcej »