Strona główna  »   Przepisy  »   Na każdy dzień

Na każdy dzień - Przepisy

-
Na każdy dzień - Przepisy

Ryba po portugalsku

Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia. Filety ...

Czytaj więcej »

Dukanowskie placki otrębowe

W misce mieszam otręby, jajko, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, cukier puder i cynamon. Następnie kładę łyżką niewielkie placuszki na rozgrzaną suchą patelnię bez tłuszczu. Smażę placuszki z obu stron. Podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami...

Czytaj więcej »

Ryba pod pierzynką

Pieczemy rybę i wkładamy ją w kawałkach do naczynia żaroodpornego, pomidory i cebulę dusimy i wykładamy na rybę, chleb rwiemy na malutkie kawałki i posypujemy na sos. Masło topimy i dodajemy czosnek i przyprawy, polewamy całość i sypiemy serem tartym. Wkładamy do piekarnika na ok 15 minut i ...

Czytaj więcej »

Koktail wspomagający wydolność i koncentrację

Banany pokrojone w talarki zmiksuj w blenderze, następnie wsyp kakao. Posiekane orzechy zmiksuj na papkę i dodaj do bananów miksując całość. Przelej do wysokiej szklanki posypując płatkami migdałów i startą gorzką czekoladą. Koktail działa dobroczynnie zarówno dla ciała jak i umysłu - ...

Czytaj więcej »

Pikantna i aromatyczna sałatka z soczewicy

Ugotować soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odsączyć z wody i przestudzić . Posiekać szpinak. Drobno posiekać cebulę. Uprażyć na patelni pestki dyni i słonecznika. Włożyć do miski wszystkie składniki sałatki. W oddzielnym naczyniu (najlepiej słoik) dokładnie zmieszać wszytkie...

Czytaj więcej »

Sałatka fit z selerem

Seler myjemy odcinamy liście i grube końce. Łodygi kroimy w paseczki. Jajka gotujemy w osolonej wodzie, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kosteczkę. Pomidora myjemy kroimy w kostkę. Wszystko razem ...

Czytaj więcej »

Zupa krem z brokułów

Bulion zagotować, włożyc brokuły i gotować 15 minut. Wyjąć brokuły z garnka. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek przesmażyć pokrojone łodygi selera i pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać wywarem z ...

Czytaj więcej »

A la tiramisu

Kawę (2-3 łyżeczki) i słodzik (około 3 pastylki) rozpuścić w bardzo małej ilości ciepłej, przegotowanej, wody. "Kawę" dodać do sera, długo mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Wstawić do lodówki na min. 30 min., aby zrobiło się przyjemnie zimne...

Czytaj więcej »

Sernik na zimno

Kakao rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dobrze mieszamy. Ser miksujemy z jogurtem i fruktozą na gładka masę. Dodajemy 2-3 krople olejku. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i dobrze mieszamy. Wlewamy do sera po trochę, cały czas miksując. Odkładamy jedna szklankę masy do reszty dajemy ...

Czytaj więcej »

pizza dla dbających o zdrowie

makaron przyrządzić zgodnie z informacją na opakowaniu po odsączeniu zalać odrobiną sosu sojowego, aby nabrało smaku, można lekko podsmażyć na patelni makaron przełożyć na coś płaskiego żaroodpornego, posypać startym serem żółtym, polać przecierem, przyprawić, dodać pozostałe ...

Czytaj więcej »

Spaghetti z cukinią

Makaron gotujemy al dente, kroimy cebulkę i paprykę, wrzucamy na patelnię, cukinię myjemy i "tniemy" wzdłuż na plasterki (muszą być cieniutkie), wrzucamy na patelnię, doprawiamy: solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem. Jak wszystko zmięknie, dodajemy 2 łyżki przecieru, podlewamy odrobiną wody, ...

Czytaj więcej »

pieczarki zapiekane serem pleśniowym

pieczarki opłukane i pokrojone w plasterki należy dusić na odrobinie oliwy 45min - 1h, czasami dolewając przegotowanej wody, aby się dusiły, a nie przypalały następnie, w żaroodpornym naczyniu nalezy układać warstwami pieczarki i ser pokrojony w plastry, najwyższa warstwa musi być z sera, aby ...

Czytaj więcej »

Bakłażany z włoch

bakłażana obieramy i kroimy na plastry obtaczamy w przyprawach i smażymy na oliwie na złoto, odsączmy tłuszcz ręcznikiem papierowym przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy przecierem pomidorowym, posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem oraz startym serem mozarella wstawiamy do ...

Czytaj więcej »

Krewetki w masełku

jeśli krewetki były mrożone, to obgotowujemy je 3-5 min we wrzątku czosnek wyciskamy lub bardzo drobno kroimy na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy krewetki i czosnek delikatnie podsmażamy (krótko), aby się zarumieniły, ale nie przypiekły...

Czytaj więcej »