Strona główna  »   Przepisy  »   Boże Narodzenie

Boże Narodzenie - Przepisy

-
Boże Narodzenie - Przepisy

Kraina różnorodności

Proporcja dla 2 osob . Ugotować 200 gramów ryżu, ostudzić go zalewajac zimną wodą co sprawi,ze będzie jędrniejszy. Następnie pokroić w kosteczkę szynkę, paprykę, ananasa. Rozdrobnić kiełki sojowe. Do ryżu na początku dodać kurkume - nieduźo do uzyskania ladnego koloru i aromatu. Nastę...

Czytaj więcej »

Sałatka śledziowa

Płaty śledziowe (jeśli są surowe) solimy na noc. Na drugi dzień dokładnie je obmywamy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i razem z obranymi jabłkami również kroimy (można z ogórkiem) i oczywiście cebulką. Wszystko mieszamy z majonezem i smietanką. Przyprawiamy według uznania pieprzem...

Czytaj więcej »

Paszteciki mojej mamy

Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Od razu rozwałkować cienko, wykrawać duże koła. Nałożyć farsz, zlepić jak pierogi. Ustawić na blaszkę, piec do zrumienienia. Farsz ugotować suszone grzyby, drobno pokroić. Podsmażyć na patelni razem z cebulką, dodać pokrojone ...

Czytaj więcej »

Zupa pieczarkowa

Grzyby oczyścić - drobno pokroić .Cebulę obrać i posiekać.Na patelnię wlać olej i rozgrzać.Wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulkę, posolić lekko i dusić do miękkości.W garnku zagotować 1-2 l wody z kostkami bulionowymi. Do gotującego się bulionu wsypać zacierkę lub makaron lekko ...

Czytaj więcej »

Ciasto serowo-makowe

Ser starannie utrzeć w makutrze lub dwa razy przepuścić przez maszynkę do mięsa, żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem , nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło, ucierając tak długo aż powstanie puszysta masa. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie ...

Czytaj więcej »

Kutia

Pszenicę namoczyć, ugotować, odcedzić i ostudzić. Mak zalać wrzątkiem i zostawić, aby napęczniał. Po odlaniu wody dwukrotnie zemleć mak w maszynce, dodać rozpuszczony miód, umyte i osuszone rodzynki, posiekane orzechy oraz pszenicę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełoży...

Czytaj więcej »