Strona główna  »   Przepisy  »   Boże Narodzenie

Boże Narodzenie - Przepisy

-
Boże Narodzenie - Przepisy

Losoś pieczony w cieście francuskim

Fileta skropic sokiem z cytryny,oproszyc sola i pieprzem i odstawic na godzine. Ulozyc na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawinąć. Piec 20 minut w tem.180 stopni. Wystudzic. Cebule posiekać, pieczarki oczyscic i pokroic w plasterki. Na pozostalym tłuszczu zeszklic cebule. Wymieszac z natka i ...

Czytaj więcej »

Strucla drożdzowa serowo-makowa

Zaczynamy od masy serowej. Ser wymieszać z cukrem, żółtkiem, kaszą, makiem, skórka pomarańczową i odstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na grzanie do 180 stopni. Przygotowujemy ciasto: 2 łyżki cukru rozetrzeć z drożdżami, dodać do tego ciepłe mleko (100g) i 2 łyżki mąki - całość ...

Czytaj więcej »

Śmietanowiec

Mleko gotować przez dwie godziny. Przygotować ciasto kruche z mąki, żółtek, proszku do pieczenia, cukru i masła. Podzielić ciasto na 2 części i upiec. Śmietanę ubić z utwardzaczem. Układać w nastepujący sposób: ciasto, śmietana, ciasto, karmel, migdały. Uwaga! ciasto bardzo słodkie ...

Czytaj więcej »

Ryba w sosie koperkowym

Filety wrzucić do lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wrzącej wody. Gotować aż zmiękną, po czym wyjąć łyżką cedzawką na półmisek. Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło, wymieszać z mąką stopniowo wciąż mieszać by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i zagotować. Sos ...

Czytaj więcej »

Placuszki

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka i wlać mleko i wszystko zmiksować. Obrać jabłko i pokroić w małe kosteczki i dodać je do zmiksowanej masy.Następnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i łyżką stołową formować małe placuszki. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego...

Czytaj więcej »

Deser jabłkowy z niespodzianką

Jabłka dokładnie umyć i obrać. Następnie pokroić je na połówki i wykroić gniazda. Ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem. Skropić je sokiem pomarańczowym. W miejsca po gniazdach włożyć trochę masła i posypać cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Piec w ...

Czytaj więcej »

Świąteczne racuchy

Co roku na stole wigilijnym w naszym domu nie moze zabraknac racuchow sa przysmakiem calej rodziny. Wsypujemy make i troche mleka a takze dodajemy drozdze,odstawiamy to az ciasto urosnie.A pozniej smazymy placki. Na koniec kazdego racucha posypujemy cukrem pudrem.pychotka...

Czytaj więcej »

Pieczone jabłuszka pod choinkę

Jabłka umyć, osuszyć skórkę i wydrążyć tak, by nie przedziurawić ich na wylot. W otwory należy wsadzić dżem, posypać wszystko cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Jabłka ułożyć w rondlu, z roztopionym wcześniej masłem. Rondel przykryć i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Wszystko...

Czytaj więcej »

Pstrąg z migdałami i boczkiem

Posiekać czosnek. Masło utrzeć z 2/3 płatków migdałowych i dodać czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Pozostałe płatki zrumienić na maśle. Umyte i oczyszczone pstrągi, posmarować w środku masłem z migdałami i czosnkiem. Każdą rybę owinąć w boczek i folię aluminiową. Piec 8 minut z ka...

Czytaj więcej »

Placki z suszonymi grzybami

Suszone grzyby namoczyć na noc. Rano postawić na niewielkim ogniu i chwile podgotować. Odcedzić i ostudzić. Wywar świetnie nadaje się jako baza do barszczu i zupy grzybowej. Dość duże cebule pokroić i zrumienić na oleju, odstawić do wystygnięcia. Grzyby kroić na cieniutkie paseczki i następnie...

Czytaj więcej »

Wyśmienita zupa pieczarkowa

Pieczarki obrane i opłukane pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu. Marchew i cebulę pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i jeszcze podsmażyć. Zalać całość bulionem i dodać brokuły, tymianek. Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Makaron ugotować jak zawsze. Zupę doprawić śmietaną, gałk...

Czytaj więcej »

Makówka

Mak włożyć do garnka, dodać mleko, tak aby całość była rzadka. Wsypać bakalie, rodzynki i wymieszać. Chałkę pokroić w kostkę. Mak układać warstwami z chałką do miski. Wymieszać i powierzchnię wygładzić. Udekorować kokosem, pomarańczami lub innymi owocami. Odstawić na 2 godziny i ...

Czytaj więcej »

Kutia

Dzień przed sporządzeniem kutii należy opłukać i zamoczyć pszenicę w przegotowanej wodzie. Następnego dnia kilkakrotnie wymieniamy wodę ze zboża i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania miękkości. Miękką pszenicę dokładnie odsączamy. Mak zalewamy ciepłym mlekiem, zagotowujemy i ...

Czytaj więcej »

Karp w cieście

Karpia porcjujemy, następnie obkładamy rybę cebulą i posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 2 godz. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Łączymy wszystkie składniki (woda, mąka, pieprz, ziarenka smaku, jajko) i obtaczamy karpia. Smażymy...

Czytaj więcej »

Karp po arabsku

Karpia ok. 2 kg oczyścić i wypatroszyć, przeciąć wzdłuż od brzucha do grzbietu tak żeby powstały dwie połówki złączone grzbietem, które następnie należy położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, skropić cytryną, posolić delikatnie. Cebulką w plasterkach obłożyć całą rybę ...

Czytaj więcej »