Strona główna  »   Przepisy  »   Boże Narodzenie

Boże Narodzenie - Przepisy

-
Boże Narodzenie - Przepisy

Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami

Krupy perłowe lub grubą kaszę jęczmienną, zwaną pęczakiem, prażymy w piecu na gęsto. Śliwki do kaszy, żeby były miękkie, zalewamy zimną wodą na noc poprzedniego dnia. Rano zlewamy wodę i dobrze śliwki płuczemy, następnie obgotowujemy je w syropie z cukru, licząc 20 dag cukru na 1 kg ś...

Czytaj więcej »

Ciasto czekoladowe z orzechami

Utrzyj masło, cukier i esencję waniliową na puszystą masę. Dodaj do niej roztrzepane jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj pokruszoną na drobne kawałeczki tabliczkę czekolady. Wylej ciasto na natłuszczoną i wyłożoną ...

Czytaj więcej »

Żurek wigilijny

Do 5 szklanek wody włożyć pokrojony w kostkę chleb, dodać pokrojoną w plastry cebulę i suszone pokrojone grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować kilkanaście minut. Zakwasić, dodać pokruszone ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Żurek przyprawić do smaku, powinien być dość ostry. Podawać z...

Czytaj więcej »

Jajka faszerowane

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć żółtka. Pieczarki i cebule obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, smażyć aż zmięknie. Po ostudzeniu zmieszać z drobno pokrojonym w małą kosteczke ogórkiem oraz z żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakł...

Czytaj więcej »

Karp smażony panierowany

Filet pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i jarzynką. Obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i obtoczyć w krakersach pokruszonych i wymieszanych z makiem. Usmażyć na rozgrzanym oleju...

Czytaj więcej »

Ryby wigilijne

Z mąki, drożdzy, cukru, wody i oleju zagnieść ciasto jak drożdżowe na pizze. Przygotować farsz: kapustę ugotować, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać zioła, przyprawy, vegetę, pieprz, szczypiorek i do smaku ugotowane grzyby, wymieszać. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na k...

Czytaj więcej »

Bożonarodzeniowy chleb domowy

Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon w dużej misce. Dodaj konfitury z żurawin, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańcową. W drugiej mniejszej miseczce wymieszaj jajka, mleko i wanilię. Następnie przelej wszystko do dużej miski. Całość starannie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce ...

Czytaj więcej »

Karp wigilijny w sosie miodowym

Sprawionego karpia opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod ...

Czytaj więcej »

Śledzie w warzywach z grzybami

Warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy na oleju w kolejności cebula, por i potem reszta, dolewamy troszkę wody i dusimy. W trakcie dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2...

Czytaj więcej »

Chleb po włosku

Przepis jest niezwykle prsty. Składniki z punktu I wumieszac i odstawic na 10 min. Następnie dodawać do tego składniki z punktu II - poza mąką. Maka powinna być dodawana stopniowo - dodac troche + wymieszać i znow dodac roszke i wymieszac itd.. Kiedy wszystko już sie ze sobą połaczy i będzie ...

Czytaj więcej »

Ryba w migdałach

Oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć solą, posypać pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu. Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku, w maśle po smażeniu ryb lekko zrumienić posiekane migdały, wyłożyć na ryby, udekorować pietruszką i plasterkami cytryny...

Czytaj więcej »

Zupa śliwkowa (potrawa kielecka)

Suszone śliwki zalać wrzątkiem i gotować przez 1,5 h, przelać je razem z wywarem do większego garnka, dodać wody, kaszy i gotować na małym ogniu aż do całkowitej miękkości kaszy, dosypać cukru do smaku. Wyborna potrawa z kieleckiego, wprost idealna na wigilię:) Smacznego...

Czytaj więcej »

Zupa migdałowa

Zmielone migdały zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok.10 min, dodać cukier waniliowy. Podawać z malutkimi kluseczkami...

Czytaj więcej »

Świąteczne gołąbki

Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin, po czym ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Kapustę obgotować w całości i gdy zmięknie, wyjąć z wody, ostrożnie odsączyć, wystudzić, podzielić pojedyncze liście. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle i dołożyć grzybów. Jaja ...

Czytaj więcej »

Kluski z makiem (potrawa poznańska)

Składniki na makaron zagnieść, rozwałkować i pokroić na półcentymetrowe paseczki. Mak ugotować i przemielić jak do makowca. Makaron ugotować z łyżką oleju. Masło stopić, dodać miód, cukier, śmietankę. Wymieszać i podgrzać. Dodać makaron i bakalie. Podgrzać. Na wierzchu posypać ...

Czytaj więcej »