Strona główna  »   Przepisy  »   Boże Narodzenie

Boże Narodzenie - Przepisy

-
Boże Narodzenie - Przepisy

Uszka ze śledziem i grzybami

Farsz: Cebule podsmażamy. Śledzie mielimy na papkę, grzyby sparzamy i rownież je mielimy. Mieszamy razem skladniki, dodajemy pieprzu i ew. soli do smaku. Ciasto: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, kroimy na małe kwadraty, na każdym kładziemy trochę nadzienia. ...

Czytaj więcej »

Łosoś w galarecie winnej

Łososia opłukać, osuszyć. Wino podgrzać z rosołem i sokiem cytrynowym. Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotować 5 minut. Dodać łososia, podgrzewać na wolnym ogniu dalsze 10 min. Rybę oraz warzywa wyjąć i ułożyć na półmisku. W wywarze rozpuścić żelatynę, ...

Czytaj więcej »

Babeczki malinowe

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Foremki do babeczek wysmarować cienko masłem. Drożdżowe ciasto półfrancuskie rozmrozić według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką. Ciastem wyłożyć foremki. Ciasto dobrze docisnąć i nakłuć w kilku miejscach ...

Czytaj więcej »

Pyszne śledziki z koperkiem

Umyj dokładnie 250 g filetów śledziowych. Włóż do marynaty przyrządzonej z soku z 2 cytryn i wody w proporcji pół na pół. Odstaw na 2 godziny. Następnie starannie odsącz. Posiekaj pęczek koperku, dodaj 100 g majonezu i 100 g jogurtu naturalnego, wymieszaj i dopraw do smaku. Śledzie umieść w ...

Czytaj więcej »

Karpatka

Ciasto: Margarynę zagotować z wodą i solą, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając do momentu, gdy powstanie jednolite ciasto. Ostudzone ciasto miksować, dodając kolejno jajka. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć równomiernie na dwóch natłuszczonych blaszkach o...

Czytaj więcej »

Moje espresso

Do filiżanki od espresso wrzuć anyż, zaparz espresso i odstaw je na 2-3 minuty. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy i przelej go przez sitko do shakera barmańskiego. Następnie dodaj do soku kilka kostek lodu, espresso z anyżem i miód. Napój należy podawać schłodzony w wysokich koktajlowych ...

Czytaj więcej »

Naleśniki czekoladowe z bakaliami

Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiemi olejem, aż do uzyskania grubej konsystencji śmietany. Smaż na patelni cienkie naleśniki. Drobno posiekaj orzechy, dodaj płatki migdałów, skórkę pomarańczy i cytryny. Rozpuść czekoladę w niewielkim rondelku, dodaj do niej śmietanę i posiekane bakalie. Na...

Czytaj więcej »

Mus z mlecznej czekolady

Rozpuść czekoladę w rondelku z dodatkiem mleka, uważając, aby się nie przypaliła. Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i wymieszj z przestudzoną czekoladą, a kiedy masa będzie jednolita, połącz z bitą śmietaną. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do niej cukier puder, a następnie delikatnie ...

Czytaj więcej »

Wigilijny barszcz kremowy

Myjemy, obieramy warzywa, kroimy je w kostkę, po czym gotujemy je w 1,5 l. wody dodając sól, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy przyprawy, miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, cytryną i cukrem do smaku, zagotowujemy. Z kwadracików ugotowanego makaronu i ...

Czytaj więcej »

Owocowy jogurt

Jogurt naturalny mieszamy z owocami tak, żeby owoce znalazły się na dole. Na wierzchu kładziemy płatki owsiane, muesli i posypujemy kakao i kolorową posypką. Owocojogurt podajemy na zimno...

Czytaj więcej »

Babka ryżowa trójkolorowa

Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczony filet rybny, obraną cebulę mielimy. Wkładamy zmielone składniki do miski, dodajemy 1 jajo, 1 łyżkę sera, tartą bułkę, pietruszkę - wszystko mieszamy dokładnie. Doprawiamy sola i pieprzem delikatnie do ...

Czytaj więcej »

Pieczony pstrąg

Kupujemy patroszone pstrągi z łbami. Łby odciąć, brzuszne płetwy też - grzbietowej nie trzeba bo skóry i tak się nie je, a po upieczeniu łatwo się zdejmuje. Dokładnie umyć ryby i skropić sokiem z cytryny - w środku też. Dobrze żeby sobie poleżały w tej cytrynie ok. 30-60 min. Następnie ...

Czytaj więcej »

Wigilijna rybka dla malucha

Przygotowujemy nadzienie: W tym celu mielimy oczyszczony filet rybny, obraną cebulę i ugotowaną marchewkę. Wkładamy zmielone składniki do miski, dodajemy 2 jaja, tartą bułkę, pietruszkę i mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem delikatnie do smaku. Rozmrożone ciasto rozkł...

Czytaj więcej »

Łamańce

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, pokrajać w kwadraty i upiec. Łamańce to tradycyjna potrawa podawana w czasie Wigilii na północnych krańcach Podlasia do wody z makiem, zwanej aguompieniem...

Czytaj więcej »

Kluski z makiem

Paczkę maku ugotować, ostudzić. Przez maszynkę do mięsa przepuścić 2 łyżki maku i jedną łyżka cukru. Makaron ugotować wg przepisu i ostudzić. wszystko wymieszać (można też dodać bakalie...

Czytaj więcej »