Strona główna  »   Przepisy  »   Boże Narodzenie

Boże Narodzenie - Przepisy

-
Boże Narodzenie - Przepisy

pierniczki z lukrem

Przygotuj karmel. Zrumień cukier na patelni, dolej gorącej wody i zagotuj. Dodaj miód, przyprawę korzenną i zagotuj. Połowę przesianej mąki dodaj do masy. Do pozostałej włóż masło, proszek do pieczenia i posiekaj nożem. Połącz z masą karmelową , żółtkiem i cukrem, zagnieć ciasto ...

Czytaj więcej »

Ryba po grecku

Ryby usmażyć na jasnozłoty kolor obtaczając je uprzednio w jajku i w mące, warzywa zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Do garnka z warzywami wlać 1 szkl.wody + 1/2 szkl.oleju,dodać przyprawy, na końcu koncentrat pomidorowy, gotować do miękkości. Ułożyć w misce warstwami: farsz-ryby-farsz-ryby...

Czytaj więcej »

Cielęcina z nadzieniem szpinakowym

Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę i zrumienić. Włożyć szpinak i smażyć 3 minuty. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut, ostudzić. Oddzielić żółtko od białka. Zółtko roztrzepać, dodać do szpinaku i wymieszać. Białko ubić na ...

Czytaj więcej »

PIERNIK

Wszystkie składniki podgrzać w garnku i do ostudzonej masy dodać 2 jajka, pół szklanki mleka, 50 dag mąki, mały proszek do pieczenia i dowolne bakalie. Masę wylać do natłuszczonej formy. Piec 30-45 minut w temperaturze 180'C. Ciasto po ostudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami...

Czytaj więcej »

Snikers

Biszkopt: Ubić sztywną pianę, dodawać cukier na przemian z żółtkami. Dodać resztę składników, wlać do natłuszczonej blachy. Piec około 30 minut w temp. 180'C. Ciasto orzechowe; Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając. Dodać resztę składników, wlać do natłuszczonej ...

Czytaj więcej »

Pasztet wyborny

Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe mięso ( z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, wegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na mał...

Czytaj więcej »

Szynka wędzona gotowana

Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 ...

Czytaj więcej »

Szynka pieczona świąteczna

Kolendrę i ziele angielskie rozdrobnić (np. w młynku do kawy, moździerzu lub utłuc). Czosnek obrać, drobno pokroić, dodać sól, pieprz, mielony kminek, oliwę. Rozcierać dokładnie aż uzyskamy jednorodną pastę. Umytą i osuszoną szynkę natrzeć dokładnie pastą przyprawową, umieścić w ...

Czytaj więcej »

Karp pieczony z pieczarkami i ziemniakami

Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem. Obłożyć drobno posiekana cebulą i pieczarkami pokrojonym w plastry. Na około ułożyć obrane małe ziemniaki. Posolić włożyć do gorącego piekarnika (200 C). Piec okoł...

Czytaj więcej »

Rolada z mięsa mielonego

Mięso mielone wsadzić do miski później dodać bułke tartą, a nastepnie pieczarki obrać pokroić je w kostke i ugotować. do mięsa mielonego z bułka tarta dodać pieczarki ugotowane wszystko wymieszac a następnie doprawić przyprawami. Później to wszystko zwinąć w rolade i dać na folie aluminiow...

Czytaj więcej »

Kapusta z grzybami

Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Należy pamiętać aby nie była ona zbyt kwaśna. Grzyby myjemy, namaczamy i gotujemy je w wodzie w której się moczyły. Dodajemy je do kapusty wraz z wywarem. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do kapusty. Mąkę na oleju ...

Czytaj więcej »

Makówki w mleku

Mak sparzyć i zostawić na 12 godzin, odcedzić i zemleć w maszynce. Mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem waniliowym, dodać mak i gotować na małym ogniu 10-15 minut ciągle mieszając. Posiekać bakalie i dodać do masy. Sucharki zwilżyć osłodzoną wodą, ułożyć w salaterkach warstwami mak ...

Czytaj więcej »

Karp z cytryną

1. W litrze wody ugotować rosół z włoszczyzną i przypraw. Odcedzić. 2. Rybę sprawić, pozbawić łusek. 3. W szerokim i długim garnku zagotować bulion, włożyć karpia, obgotować na małym ogniu. 4. Cytryny sparzyć, jedną pokroić w plasterki, z drugiej wycisnąc sok. 5. Rybę ponacinać, ...

Czytaj więcej »

Wigilijna kapusta z grochem

Groch namoczyc na noc po czym ugotować go w tej samej wodzie dodając sól. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzieć. Kapuste drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzybki, ugotować. Drobno posiekana cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Gdy kapusta i ...

Czytaj więcej »

Ryba po grecku

Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy. Pokrojoną w kostkę cebulę gotujemy ok. 5 minut w wodzie z octem i odcedzamy. Starte na grubych oczkach jarzyny zalewamy wodą, dodajemy łyzkę oleju,pieprz,ziele i listek - dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ...

Czytaj więcej »