rozpuszczamy fruktozę i sok z cytryny w winie, podgrzewamy na wolnym ogniu gruszki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy podgrzanym winem przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) pieczemy w piekarniku (około 160 stopni) 30 minut...
Kurczaka umyć, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w pasy, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek i resztę przypraw. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Skórę rozłożyć na desce, wyłożyć na nią mięso, formując kopczyk. Starannie owinąć mięso skórą. Przenieść na ...
Weź duże naczynie plastikowe, dno wysyp połową soli, następnie połóż mięso i obsyp je resztą soli. Włóż do lodówki i trzymaj tak 2-3 dni. Po 2-3 dniach wyciągnij z lodówki, umyj w zimnej wodzie i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie weź pędzel kucharski i cały udziec posmaruj ...
Karkówkę pokroić na 2 cm grubości plastry i z każdej strony obsypać obficie delikatem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć plastry mięsa, obsypać rodzynkami i położyć kolejną warstwę karkówki i znowu posypać rodzynkami. Powtórzyć układanie warstw mięsa i rodzynek do ...
Płaty lasagne ugotować al'dente z 2 łyżkami oliwy. Serek wymieszać z solą i pieprzem, o ile jest za suchy, dodać śmietanę, ale tak aby nadal był gęsty. Płaty makaronu posmarować serkiem chrzanowym, położyć 2 płat makaronu. Posmarować majonezem, ułożyć plaster łososia, który znów ...
Wymieszać drożdże ze śmietaną do ich rozpuszczenia. Następnie dodać resztę składników. Ciasto rozwałkować cienko i robić małe koła i zwijać na rogaliki piec do zarumienienia. W środek dawać marmoladę. Piec aż się zarumieni...
Do mięsa wkroić poszatkowaną kapustę, dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować mielone obtoczyć w bułce tartej, usmażyć. Usmażone mielone układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch włożyć pokrojoną kapustę, ogórki kwaszone, paprykę zieloną, czerwoną i żółt...
Z tuńczyka odlewamy olej, rozdrabniamy, dodajemy do miski. Do tej samej miski dodajemy odsączoną kukurydzę i posiekaną na drobno natkę pietruszki. Następnie wrzucamy uprzednio potłuczone orzechy (nie mogą być zmielone bo zrobi sie papka). Na końcu dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. ...
Z 0,5 litra mleka odlać nieco ponad pół szklanki i odstawić. Resztę zagotować dodając 3 łyżki cukru. Do wcześniej odlanego mleka dodać zawartość torebki budyniu czekoladowego, dodać do gotującego się mleka mieszająć aż budyń zgęstnieje. Warstwę czekoladową porozlewać do pucharków (ok...