Strona główna  »   Przepisy  »   Andrzejki

Andrzejki - Przepisy

-
Andrzejki - Przepisy

Gruszki w winie

rozpuszczamy fruktozę i sok z cytryny w winie, podgrzewamy na wolnym ogniu gruszki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy podgrzanym winem przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) pieczemy w piekarniku (około 160 stopni) 30 minut...

Czytaj więcej »

Salcesonik z kurczaka

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w pasy, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek i resztę przypraw. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Skórę rozłożyć na desce, wyłożyć na nią mięso, formując kopczyk. Starannie owinąć mięso skórą. Przenieść na ...

Czytaj więcej »

Przystawka z wołowiny lub sarny w syropie

Weź duże naczynie plastikowe, dno wysyp połową soli, następnie połóż mięso i obsyp je resztą soli. Włóż do lodówki i trzymaj tak 2-3 dni. Po 2-3 dniach wyciągnij z lodówki, umyj w zimnej wodzie i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie weź pędzel kucharski i cały udziec posmaruj ...

Czytaj więcej »

Karkówka na słodko

Karkówkę pokroić na 2 cm grubości plastry i z każdej strony obsypać obficie delikatem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć plastry mięsa, obsypać rodzynkami i położyć kolejną warstwę karkówki i znowu posypać rodzynkami. Powtórzyć układanie warstw mięsa i rodzynek do ...

Czytaj więcej »

Roladki z lasagne z łososiem

Płaty lasagne ugotować al'dente z 2 łyżkami oliwy. Serek wymieszać z solą i pieprzem, o ile jest za suchy, dodać śmietanę, ale tak aby nadal był gęsty. Płaty makaronu posmarować serkiem chrzanowym, położyć 2 płat makaronu. Posmarować majonezem, ułożyć plaster łososia, który znów ...

Czytaj więcej »

Rogaliki Ciotki

Wymieszać drożdże ze śmietaną do ich rozpuszczenia. Następnie dodać resztę składników. Ciasto rozwałkować cienko i robić małe koła i zwijać na rogaliki piec do zarumienienia. W środek dawać marmoladę. Piec aż się zarumieni...

Czytaj więcej »

Mielone z kapustą

Do mięsa wkroić poszatkowaną kapustę, dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować mielone obtoczyć w bułce tartej, usmażyć. Usmażone mielone układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch włożyć pokrojoną kapustę, ogórki kwaszone, paprykę zieloną, czerwoną i żółt...

Czytaj więcej »

Sałatka do piffka znakomita :)

Z tuńczyka odlewamy olej, rozdrabniamy, dodajemy do miski. Do tej samej miski dodajemy odsączoną kukurydzę i posiekaną na drobno natkę pietruszki. Następnie wrzucamy uprzednio potłuczone orzechy (nie mogą być zmielone bo zrobi sie papka). Na końcu dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. ...

Czytaj więcej »

Budyniowy przekładaniec z bitą śmietaną

Z 0,5 litra mleka odlać nieco ponad pół szklanki i odstawić. Resztę zagotować dodając 3 łyżki cukru. Do wcześniej odlanego mleka dodać zawartość torebki budyniu czekoladowego, dodać do gotującego się mleka mieszająć aż budyń zgęstnieje. Warstwę czekoladową porozlewać do pucharków (ok...

Czytaj więcej »