Strona główna  »   Przepisy  »   Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym

Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym - przepis

-
Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym
  • Kategoria: Dziczyzna
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 70

SKŁADNIKI

  • 2 kuropatwy
  • 70 g szynki
  • 50 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • drobno pokrojona skórka z pomarańczy
  • sok z pomarańczy
  • 100 g masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwierć selera

Jarzyny zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, przetrzeć przez sito, wymieszać z łyżką masła.

Kuropatwy oczyścić i umyć, natrzeć solą, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki, chwilę smażyć. Dodać przetarte warzywa, otartą skórkę z cytryny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 30 min.

Utrzeć cukier z drobno posiekaną skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy, wlać do sosu, lekko wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kuropatwy będą miękkie.