Strona główna  »   Przepisy  »   Kotlety z dzika

Kotlety z dzika - przepis

-
Kotlety z dzika
  • Kategoria: Dziczyzna
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 1 kg zmielonej szynki z dzika
  • 0,5 kg zmielonej karkówki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • maggi

Mieszamy mięso z dzika i wieprzowiny do momentu utworzenia się jednolitej masy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, wyciśniętym czosnkiem, gałką muszkatołową i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Po upływie 2 godz. do przyprawionego mięsa dodajemy 2 jajka i podsmażoną cebulę (podrumienioną). Dokładnie mieszamy składniki, aż do uzyskania jednolitej masy dodajemy maggi do smaku i bułki tartej do zagęszczenia i zbicia mięsa. Po zamieszaniu formujemy kotlety. Większe, mniejsze jak kto woli. Obtaczamy kotleciki w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Uwaga: za długo nie smażymy by nie przypalić. Staramy się by skórka nie była twarda. Z takiej ilości mięsa wychodzi co najmniej 15 kotletów, w zależności od uformowanej uprzednio wielkości. Gotowe kotlety podajemy z ubitymi ziemniakami ze śmietaną, dobór surówki dowolny ale najlepsze są buraczki. Życzę smacznego.