Strona główna  »   Przepisy  »   Roladki z grzybami i Zampone z indyka

Roladki z grzybami i Zampone z indyka - przepis

-
Roladki z grzybami i Zampone z indyka
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Halloween
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 120

SKŁADNIKI

  • skŁadniki roladek
  • pierś wycięta z indyka (ok.600g)
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 200g pieczarek (polecam również kurki)
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz
  • skŁadniki zampone
  • 2 nogi indycze (udko i podudzie wykrojone z jak największym platem skóry)
  • 1-1,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • po 1 łyżce rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Z indyka wycinamy pierś oraz nogi i skrzydełka. Przygotowujemy roladki: pieczarki myjemy, odsączamy i mielimy wraz z cebulą przez maszynkę albo drobno siekamy.
Smażymy na połowie masła, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pierś indyczą kroimy w plastry, zbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię i solimy. Na każdy płat mięsa nakładamy farsz, zawijamy i spinamy wykałaczką. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, często obracając, aż sie zarumienią. Zalewamy wywarem i chwilę dusimy. Z indyczej nogi wycinamy kość podudzia, do środka wkładamy farsz. Zawijamy płat skóry i spinamy. Gotujemy na osolonej wodzie lub pieczemy ok.60 minut.