Strona główna  »   Przepisy  »   Pierś indycza nadziewana owocami

Pierś indycza nadziewana owocami - przepis

-
Pierś indycza nadziewana owocami
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 1 większa pierś indycza (ok. 2kg) lub 2 mniejsze (po 1 kg)
  • po 10 dag suszonych moreli i suszonych śliwek bez pestek
  • 5 dag rodzynek
  • 0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń, oprószyć solą oraz pieprzem, natrzeć przyprawą całą porcję mięsa łącznie z naciętą kieszenią. Owoce zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn przykrył je całkowicie i odstawić na 2-3 godz. Odsączone owoce włożyć w nacięcie. Kieszeń zszyć bawełniana nicią lub spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na oleju z wszystkich stron, następnie ułożyć w brytfance, posmarować masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec. Polewać od czasu do czasu płynem pozostałym po namoczeniu owoców, a później sosem, który się wytworzył. Następnie usunąć nitki i pokroić pieczeń na plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ryżem lub innymi dodatkami. Można spożywać na ciepło i na zimno.