Strona główna  »   Przepisy  »   Greckie roladki

Greckie roladki - przepis

-
Greckie roladki
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 8 dużych lisci szpinaku bez ogonków
  • 10 sporych pieczarek cieniutko pokrojonych
  • 4 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • nadzienie
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 listki śiweżej bazylii lub 1/2 lyzeczki suchej
  • 1/2 lyzeczki suchego oregano
  • 3 duże posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki czarnych oliwek (kalamata)
  • 1 łyżżeczka oliwy

Wszystkie składniki (oprocz oliwy) dobrze posiekac do uzyskania konsystencji grubszej bulki tartej, dodac lyzeczke oliwy i wymieszac (mozna zrobic to w malym malakserze). Przekroic filety horyzontalnie, tworzac 4 kotlety - lekko ubic aby byly rownej grubosci. Posypac filety serem feta, posmarowac nadzieniem, ulozyc po 2 listki szpinaku i dosc ciasno zwinac, spiac wykalaczkami aby nadzienie nie wyplynelo w czasie gotowania. W rondlu rozgrzac 1-2 lyzki oliwki i obsmazyc roladki na rumiano ze wszystkich stron, przelozyc na talerz i trzymac w cieple, a do rondla wlac biale wino i na duzym ogniu zredukowac do polowy. Zmniejszyc ogien, dodac cebule, czosnek i pieczarki i dusic w sosie przez okolo 3-5 minut, wlac rosol i zagotowac. Dodac roladki i dusic przykryte na malym ogniu przez 20 minut, odwracajac je w polowie duszenia. Roladki wyjac z sosu na talerz, sos w tym momencie mozna zredukowac o polowe lub zagescic go maka ziemniaczana wymieszana z zimna woda. Polac roladki na talerzu polowa sosu, posypac zielona pietruszka i odrobinka pokruszonej fety, reszte sosu podac osobno.