Strona główna  »   Przepisy  »   Drób i inne ptactwo

Przepisy - Drób i inne ptactwo

-
Drób i inne ptactwo przepisy

Cukinia z mięsnym farszem

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Umyte cukinie pokroić w kawałki o długości ok. 6 cm. Z kawałków cukinii łyżeczką wydrążyć miąższ, ale pozostawić trochę na spodzie. Wydrążone cukinie oprószy...

Czytaj więcej »

Eskalopki z indyka w winie

filety należy rozbić tłucziem i lekko podsmazyć na oliwie i maśle (około 5 minut z każdej strony) tak podsmażone mięso należy przełożyć na ciepły półmisek i trzymać w cieple do pozostałego na patelni dodajemy wino i gotujemy (około 5 minut) do momentu kiedy z wina zrobi się syrop ...

Czytaj więcej »

Kurczak w porach

oberwać 4-5 liści pora, umyć pokroić zieloną część wzdłuż, aby powstały długie tasiemki połowę tasiemek ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia na pora położyć nogę kurczaka na wierzch położyć resztę pora i posypać kawałeczkami masła Piec: w mikrofalówce: 7 min na ...

Czytaj więcej »

Galantyna z kurczaka

z kurczaka zdjąc skóre,w całosci.(delikatnie odkrawać skóre od miesa małym nożykiem,starac sie żeby skóra była cala.chociarz przy skrzydełkach-niewykonalne ) wyluzować kurczaka( odkroić mieso od kości,z pałek i jednej piersi-drogą pierś zamrozić na gorsze czasy ) wycięte od kości mięso ...

Czytaj więcej »

Pierś z nadzieniem serowym

Pomidory drobno pokroić razem z fetą i ziołami. Dodać wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek. Kurczaka rozbić. Na każdą pierś nałożyć farsz i zawinąć. Smakosze mogą zawinąć każdą dodatkowo w plaster boczku :) Tak przygotowane piersi włożyć do żaroodporngo naczynia, ...

Czytaj więcej »

Kebab

kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, mieszamy w misce razem z przyprawą gyros zostawiamy na 15min, żeby się przegryzło ogórka obieramy (kriomy na pół i obieramy od środka na zewnątrz, żeby nie był gorzki) i kroimy na plasterki do ogórków dodajemy śmietanę, sól i wyciskamy...

Czytaj więcej »

Dietetyczne pulpeciki z migdałami

Migdały należy zmielić w blenderze. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i mieszamy z migdałami. Piersi z kurczaka mielimy i łączymy z resztą składników, do których wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyciskamy sok z połowy limonki. ...

Czytaj więcej »

Pierś nadziewana smażonym białym serem

Na teflonową patelnię włożyć biały ser, trochę posolić, dodać cynamon i pieprz. Smażyć ser, aż ser będzie lekko ciągnący. Piersi kroić jak na cienkie kotlety i rozbijamy. Usmażony ser zawijam w pierś jak roladę. Rolady wkładamy na rozgrzaną patelnie i zalewamy małą ilością gorącej ...

Czytaj więcej »

Salcesonik z kurczaka

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w pasy, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek i resztę przypraw. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Skórę rozłożyć na desce, wyłożyć na nią mięso, formując kopczyk. Starannie owinąć mięso skórą. Przenieść na ...

Czytaj więcej »

Kurczak po meksykańsku

Na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przysmażyć pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki. Paprykę zieloną i czerwoną pokroić w paseczki, podsmażyć wraz z pokrojoną w talarki cebulą na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek. Kurczaka, podsmażone warzywa, ...

Czytaj więcej »

Kotleciki na parze z indyka light

Mięso , cebulę, czosnek, zielony groszek - zmielić, dodać białko, przyprawy jeśli trzeba mąkę lub otręby. Uformować kotleciki lub pulpety i gotować na parze około 8-10 minut. Kalafiora również ugotować na parze. Składniki sosu połączyć i odstawić do lodówki. Kapustę rozdrobi...

Czytaj więcej »

Pierś z indyka peklowana

Wodę gotujemy z przyprawami, studzimy. Filet zalewamy zimną zalewą, zostawiamy na 5 dni w chłodnym miejscu, w tym czasie kilkakrotnie obracamy mięso. Wyjmujemy z zalewy, obwiązujemy ciasno nitką lub wkładamy w gotową siatkę. Filet gotujemy razem z warzywami do uzyskania miękkości ok. 1h (w ...

Czytaj więcej »

Rolada z kurczaka

Kurczaka obrać z kości. Wycisnąć czosnek, dodać sól i wymieszać. Kurczaka obranego z kości natrzeć solą z czosnkiem oraz Vegetą. Zwinąć jak szynkę. Włożyć w foliowy worek oraz siatkę od szynki. Do wysokiego garnka włożyć naszą roladę i wlać do niego wodę, by zakrywała roladę. Gotowa...

Czytaj więcej »

Shoarma z kurczaka

Pierś z kurczaka drobno kroimy, smażymy na patelni na oliwie z oliwek, po chwili dodajemy curry, zioła, zdejmujemy i wkładamy do opiekacza/mikrofalówki aby zrobiły się "przypieczki" i były chrupiące. ...

Czytaj więcej »

Kurczak z tymiankiem – pulpeciki z parowaru

Kurczaka kroję na kawałki. Dodaję jajko, przyprawy, listki tymianku i bułkę tartą. Jeśli „masa” będzie zbyt płynna to dodaje jeszcze 1-2 łyżki mąki. Mieszam całość. Formuję kotleciki i układam je w parowarze np.: na folii aluminiowej. Gotuję ok. 20 minut. Podaję razem z sałat...

Czytaj więcej »