Wszystkie rodzaje mięsa umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnie i obsmażyć. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dolać tyle wody, aby mięso było przykryte i dusić z dodatkiem przypraw, aż mięso zmięknie. ...
Piersi z kurczaka podzielić na filety, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Liście kapusty umyć, wyciąć łodygę. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Na każdym filecie ułożyć 2-3 różyczki brokuła. Zwinąć ciasno w roladkę i owinąć liściem kapusty. W garnku zagotować rosół, ...
Ze schabu wyciąć błony, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem. Włożyć do rękawa do gotowania i szczelnie zamknąć tak, aby w środku nie było powietrza. Zawinąć jak cukiereczka dosłownie. Do garnka na tyle dużego, żeby schab swobodnie pływał, nalać zimnej wody i włożyć schab ...
Marchewkę oczyścić i umyć, pół kilograma odłożyć Resztę pokroić w talarki,w gorący rosołu litr włożyć Gotować dwadzieścia minut.Natomiast marchewki w całości Smażyć pięć minut na ogniu rozgrzanym do czerwoności Ogień zmniejszyć, dać rosół, sól, cukier,wino-gotować Do czasu...
Śmietanę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką muszkatałową. Dodać mąkę, masło i wyrobić. Wstawić ciasto na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i pokroić w cienkie prostokąty. Owijać nimi parówki. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej olejem ...
Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe mięso ( z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, wegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na mał...
Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 ...
Parówki rozcinamy z obu stron na 4 części i smażymy na tłuszczu. Kiełbaskom po usmażeniu wywiną się nóżki tworząc ośmiornice. Ułożyć na talerzu, zrobić z keczupu lub musztardy kropki jako oczka...
Do rozgrzanego w szerokim, płaskim rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulkę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli, dodajemy utarte na tarce jarzynowej z dużymi otworami jarzyny, podlewamy zalewą z groszku i dusimy, często mieszając, aż jarzyny będą miękkie. Nastę...
Rondel wyłożyć plastrami boczku na to ułożyć białą kiełbasę i przykryć pozostałymi plastrami boczku. Wlać trochę wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec 1 godz...
Mięso mielone wsadzić do miski później dodać bułke tartą, a nastepnie pieczarki obrać pokroić je w kostke i ugotować. do mięsa mielonego z bułka tarta dodać pieczarki ugotowane wszystko wymieszac a następnie doprawić przyprawami. Później to wszystko zwinąć w rolade i dać na folie aluminiow...