Strona główna  »   Przepisy  »   Domowy majonez

Domowy majonez - przepis

-
Domowy majonez
  • Kategoria: Dodatki do dań
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 20

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Jajko wbić do wysokiego naczynia, dodać sól, pieprz, musztardę i ocet. Całość zblendować zaczynając od niższych obrotów i stopniowo zwiększając obroty. Następnie delikatnym strumieniem dolewać olej i stopniowo ponownie blendować. Im więcej oleju dolejemy, tym gęściejszy wyjdzie majonez. Gdy majonez uzyska pożądaną gęstość, konsystencję i jasny kolor, należy przełożyć go do miseczki lub słoika.

Domowy majonez należy zjeść jak najszybciej, gdyż nie zawiera on konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.