- Kategoria: Dodatki do dań
- Okazja: Na każdy dzień
- Trudność: łatwe
- Czas przygotowania (w min.): 20
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Jajko wbić do wysokiego naczynia, dodać sól, pieprz, musztardę i ocet. Całość zblendować zaczynając od niższych obrotów i stopniowo zwiększając obroty. Następnie delikatnym strumieniem dolewać olej i stopniowo ponownie blendować. Im więcej oleju dolejemy, tym gęściejszy wyjdzie majonez. Gdy majonez uzyska pożądaną gęstość, konsystencję i jasny kolor, należy przełożyć go do miseczki lub słoika.
Domowy majonez należy zjeść jak najszybciej, gdyż nie zawiera on konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.