Strona główna  »   Przepisy  »   Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki - przepis

-
Świąteczne pierniczki
  • Kategoria: Desery
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika lub jedna duża

Na kuchence należy podgrzać wolno miód, cukier i masło - musi być gorące, ale nie doprowadzamy do zagotowania się.
Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Gdy będzie już letnie, dodajemy stopniowo (wyrabiając ciasto ręką i możemy zaangażować do pomocy kogoś z rodziny), mąkę, trzy płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrabiamy. Lepimy kulę i wkładamy najlepiej do kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą porcję należy rozwałkować, włożyć do natłuszczonych formek i piec około 10 minut w temp. 180°C. Pierniki trzeba upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.

Palce lizać:)!