Strona główna  »   Przepisy  »   Makowe ciasteczka

Makowe ciasteczka - przepis

-
Makowe ciasteczka
  • Kategoria: Desery
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • ciasto
  • 10 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy
  • masa
  • 1,5 szklanki zmielonego maku
  • 15 dag dżemu morelowego (brzoskwiniowego)
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki wody
  • rum
  • 1 białko z jaja
  • sok z cytryny (pomarańczy)
  • cynamon

Masa makowa:
Wodę gotujemy z rumem. Następnie wsypujemy do tego mak, cukier, białko, wanilię, sok, rodzynki, cynamon, dżem, masło. Masę podgrzewamy aż będzie jednolita i nieco zgęstnieje.

Ciasto:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodajemy masło utarte z cukrem i miodem. Dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, wycinamy kółka lub kroimy ciasto w kwadraty. Na środek nakładamy masę makową. Zaginamy brzegi ciasta do góry i sklejamy tak, aby nie całkiem zakryć masę makową.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20 min.