Strona główna  »   Przepisy  »   Kolorowe jajeczka wielkanocne

Kolorowe jajeczka wielkanocne - przepis

-
Kolorowe jajeczka wielkanocne
  • Kategoria: Desery
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 100g nugatu orzechowego
  • 70g masła lub margaryny
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 130g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki mleka
  • 250g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego
  • czerwona, zielona, żółta i niebieska farbka spożywcza
  • woreczki do zamrażania i perełki
  • cukrowe do dekoracji

Nugat stopić. Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i solą na gładką masę. Dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodawać partiami mąkę na przemian z mlekiem do masy. Na koniec wlać do ciasta stopiony nugat.
Natłuścić blachę do robienia mufinek (9 wgłębień w kształcie jajka). Do każdego otworu nałożyć po 1 łyżce ciasta. Piec w temp. 175 stopni (termoobieg 150 stopni) przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić jajeczka przez ok. 5 minut, potem wyjąć z foremek i studzić do końca.
Białko ubić na sztywno. Dodać cukier puder i sok z cytryny. Polewę podzielić na 5 części. jedną zostawić białą, pozostałe zabarwić na różne kolory. Kolorową polewę przełożyć do woreczków foliowych, naciąć małe rogi. Kilka jaj pomalować na biało, pozostałe na kolorowo. Wypieki udekorować perełkami cukrowymi i polewą (można użyć gotowych, kolorowych flamastrów).