Strona główna  »   Przepisy  »   Desery

Przepisy - Desery

-
Desery przepisy

Blok czekoladowy z herbatnikami

Zagotować cukier, wodę i margarynę. Po zagotowaniu wymieszać z mlekiem, kakao i pokruszonymi herbatnikami. Następnie wlać do tortownicy lub keksówki i po ostygnięciu wstawić do lodówki...

Czytaj więcej »

Owsiano - czekoladowe kuleczki

Olej, wywar z buraka lub lukrecji oraz kakao zagotować w garnku, następnie wsypujemy płatki owsiane i zestawiamy z ognia. Kiedy masa ostygnie dodajemy rozdrobnione orzechy, rodzynki. Formujemy kulki i ...

Czytaj więcej »

Dukanowskie placki otrębowe

W misce mieszam otręby, jajko, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, cukier puder i cynamon. Następnie kładę łyżką niewielkie placuszki na rozgrzaną suchą patelnię bez tłuszczu. Smażę placuszki z obu stron. Podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami...

Czytaj więcej »

A la tiramisu

Kawę (2-3 łyżeczki) i słodzik (około 3 pastylki) rozpuścić w bardzo małej ilości ciepłej, przegotowanej, wody. "Kawę" dodać do sera, długo mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Wstawić do lodówki na min. 30 min., aby zrobiło się przyjemnie zimne...

Czytaj więcej »

Czekoladowe lody

łączymy żółtka, serek, kakao i słodzik - trzeba zmiksować na jednolitą masę. Przekładamy do małych miseczek, przykrywamy folią spożywczą (przezroczystą) i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2h...

Czytaj więcej »

Deser kawowy

Do szklanki wlewamy odrobinkę wody. Zależy to od tego jak mocno chcecie mieć rozrzedzony jogurt. Oczywiście im więcej, tym bardziej staje się pitny. Do wody wkładamy 3 pastylki słodzikowe. Żeby szybciej się rozpuściły, można je rozetrzeć. Następnie dosypujemy do wody tyle kawy rozpuszczalnej ...

Czytaj więcej »

lody truskawkowe

wrzucić wszystko do miksera i miksować dopóki nie powstanie jednolita masa przełożyć do pucharków / kubeczków, przykryć i włożyć do zamrażalnika w zależności od mocy lodówki, wyjąć po 1-2h...

Czytaj więcej »

Omlet owsiany

Białka i żółtko mieszamy razem z płatkami owsianymi i gotową masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek i smażymy z obu stron, dla smaku można dodać także cynamonu jeśli ktoś lubi. Omlet taki ma niewiele kalorii (około 180 kcal), a naprawdę doskonale syci i wspaniale smakuje. ...

Czytaj więcej »

Najprostszy deser z galaretki

Galaretkę rozpuść w szklance wody i ostudź. Gdy zacznie sztywnieć dodaj jogurt po łyżeczce i cały czas miksuj. Gdy powstanie puszysta masa wlej do salaterek uprzednio kładąc na ich dno wiśnie z kompotu...

Czytaj więcej »

Ptysie z masą budyniową

Ciasto: gotujemy wodę z margaryną, w czasie kiedy woda zacznie się gotować dosypujemy mąke i energicznie mieszamy, gotujemy kilka min., aż uzyskamy gęsty budyń, następnie studzimy zupełnie. Kiedy budyń ostygnie mieszamy mikserem dodając po jednym jajku, następnie rękawem cukierniczym nakładamy ...

Czytaj więcej »

Sałatka owocowa

Jabłko umyć, banana i kiwi pokroić w półplasterki. Melon obrać, a miąższ pokroić w kostkę. Owoce skropić sokiem z cytryny i przełożyć do pucharków. Jogurt naturalny połączyć z miodem i polać owoce. Całość posypać orzechami. Można dekorować kiełkami i mięt...

Czytaj więcej »

Swojski kisiel truskawkowy

Truskawki myjemy, obieramy ze szczypułek, wrzucamy do wody zagotowujemy. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, dodajemy do gotujących się truskawek, mieszamy cały czas aby nie zrobiły nam się gródki, zagotowujemy. Świetny kisielek BEZ BARWNIKÓW DLA DZIECI ...

Czytaj więcej »

Makaron na słodko

Makaron gotujemy w wodzie z oliwą, aż zmięknie. Odcedzamy, wykładamy na talerzyk. Kiwi myjemy, obieramy, kroimy, wykładamy na makaron, polewamy jogurtem. Smacznego...

Czytaj więcej »

Deser tiramisu

Zaparzamy kawę w szklance wody, dodajemy rum, mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek, miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo śmietanę, miksujemy na jednolitą masę. Biszkopty maczamy w kawie na 2 sekundy, wykładamy do kieliszków na przemian z masą. ...

Czytaj więcej »

Mus owocowy

Jabłka lub gruszki (albo i jedno i drugie) obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Włożyć do parowaru. Parować przez 15 minut. Jeżeli używamy jako dodatek dyni, też usuwamy pestki i obieramy ze skóry. Dynię paruje się dłużej, około 2 minuty (do miękkości). Ugotowane owoce miksujemy na...

Czytaj więcej »