Strona główna  »   Przepisy  »   Piernik bożonarodzeniowy

Piernik bożonarodzeniowy - przepis

-
Piernik bożonarodzeniowy
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 70

SKŁADNIKI

  • ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masa
  • 2 galaretki najlepiej cytrynowe
  • 1 kg winnych jabłek
  • 2 łyżki posiekanych w miarę drobno orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka masła

Ciasto:
Miód, cukier, herbatę, olej i jajka łączymy razem ze sobą dobrze mieszając składniki. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wszystko miksujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia dobrze jest sprawdzać co jakiś czas, czy się nie przypala i za pomocą zwykłej zapałki sprawdzać czy już jest miękkie. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy go zamknięty na kilka minut aby ciasto doszło.

W międzyczasie robimy masę:

Galaretki rozpuszczamy w pół litra lekko przestudzonej wody. Jabłka myjemy a następnie obieramy. Kroimy je w cienkie plasterki, dodajemy cukier i 5 minut prażymy na maśle. Następnie dodajemy rodzynki i orzechy. Wszystko mieszamy. Wystudzone jabłka łączymy z tężejącą galaretką.
Ciasto gdy całkowicie ostygnie przecinamy na dwa placki. Przekładamy je masą galaretkową i polewamy polewą lub cukrem. Można je również udekorować świątecznie.

Smacznego:)!