Strona główna  »   Przepisy  »   Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy - przepis

-
Mazurek czekoladowy
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • ciasto
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • masa
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka śmietany (12%)
  • cukier waniliowy
  • 125 g margaryny
  • migdały do dekoracji

Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować ciasto i wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Krawędzie ciasta uformować w dekoracyjny wałeczek. Ponakłuwać ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C. Piec ok. 20 min.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w ciepłej smietanie. Masę czekoladową ostudć i utrzyj z margaryną i cukrem waniliowym na gładką masę. Ostudzoną masę rozsmaruj na upieczonym spodzie. Wierzch udekoruj migdałami.