Strona główna  »   Przepisy  »   Ananasowiec

Ananasowiec - przepis

-
Ananasowiec
  • Kategoria: Ciasta
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 12 jajka (duże)
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • woda
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 kakao
  • 2 kostki margaryny
  • 2 puszki ananasów
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 20 dkg wiórki kokosowe
  • w tym: biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku
  • biszkopt ciemny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżek mąki
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku

Biszkopt biały: białka ubić z cukrem, do żółtek dodać proszek i wymieszać. Do ubitych z cukrem białek dodać mąkę, wodę i żółtka i wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną folią i posypaną bułką tartą

Biszkopt ciemny: wykonać podobnie jak biszkopt jasny. Upiec na dużej blasze.

Masa do przełożenia:
2 puszki ananasów odsączyć i pokroić grubo, soku powinno być 2 szklanki (w razie czego uzupełnić wodą). 1,5 szklanki wlać do garnka a w pozostałej wymieszać 3 budynie śmietankowe z cukrem i ugotować (będzie twarde).
Mikserem rozetrzeć 2 kostki margaryny z 4 żółtkami, utrzeć i dodawać ostudzony budyń-żel. Na koniec dodać pokrojone Ananasy.

Blat bezowy:
4 białka ubić z 1 szklanką cukru, pod koniec dodać 20 dkg wiórków kokosowych. Upiec na folii.

Przekładamy biszkopt jasny, połowa masy ananasowej, biszkopt ciemny, połowa masy ananasowej. Na wierzchu blat bezowy. Podajemy