Strona główna  »   Przepisy  »   Ciasta

Przepisy - Ciasta

-
Ciasta przepisy

Babeczki Waniliowe

Przygotowanie: Zaczynamy od masła, które trzeba roztopić i ostudzić. Następnie wszystkie składniki trzeba dobrze utrzeć. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, mieszamy. Teraz proszek, budyń, mąką i masło...

Czytaj więcej »

Sernik na zimno

Kakao rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dobrze mieszamy. Ser miksujemy z jogurtem i fruktozą na gładka masę. Dodajemy 2-3 krople olejku. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i dobrze mieszamy. Wlewamy do sera po trochę, cały czas miksując. Odkładamy jedna szklankę masy do reszty dajemy ...

Czytaj więcej »

Czekoladowe muffiny

Wszystko razem mieszamy. Tuż przed napełnieniem foremek mokre wlewamy do suchego i mieszamy. Napełniamy foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piecyka na 20 minut...

Czytaj więcej »

Razowe pierogi

powyższe suche składniki należy połączyć dolać oliwę i wymieszać wodę dawać w małych porcjach i bardzo powoli mąka razowa zachowuje się inaczej niż zwykła, dlatego trzeba ją o wiele dłużej ugniatać aż stanie się giętka, ale nie paćkowata dodać farsz z pieczarek i cebulki, ...

Czytaj więcej »

Tort Milky Way

Batoniki drobno pokroić, włożyć do garnka dodać śmietanę i rozpuścić na bardzo małym ogniu (nie gotować!). Czekoladową śmietanę przetrzeć przez gęste sitko do miski. Przykryć, wstawić na noc do lodówki. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, solą cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z...

Czytaj więcej »

Pychotka

Prostokątną blachę lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem roślinnym i wyłożyć andrutami, nawet dwukrotną warstwą, wypełniając całą powierzchnię formy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, usuwając ogonki i gniazda nasienne. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, ...

Czytaj więcej »

Rogaliki

Mleko podgrzewamy lekko, odlewamy 1/4 mleka do szklanki. Resztę wylewamy do miski.Do mleka w szklance dodajemy drożdże,dwie łyżki cukru,czekamy do lekkiego podrośnięcia drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy do mleka,dodajemy żółtka,cukier,podrośnięte drożdże,wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto...

Czytaj więcej »

Placek marchewkowy

Białka i żółtka ubijamy do białości ze słodzikiem. Dodajemy skrobię i otręby i dalej ubijamy. Dodajemy marchewkę i proszek do pieczenia, cynamon. Dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). Natychmiast wkładamy do rozgrzanego do 160*C piecyka. ...

Czytaj więcej »

Proste, smaczne cytrynowe

Z mąki, margaryny i pozostałych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Po upływie godziny wykładamy ciasto na formę, formując miseczkę, nakłuwamy widelcen i wkładamy do gorącego piekarnika na 12 minut. Kiedy ciasto nabierze słomkowego koloru wykł...

Czytaj więcej »

Sernik z pomarańczami

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i cynamonem. Dodać pokrojone masło oraz żółtko. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zwiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut. Przygotuj masę serową - cztery pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij...

Czytaj więcej »

Snikers

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części, rozprowadzić na dwie duże blachy. Każdą z blach piec po 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st.C, potem poczekać aż ostygnie, rozsmarować na jednym cieście mase krówkową. Następnie ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder ...

Czytaj więcej »

Pyszna Marysieńka

Jajka z cukrem ubić na pianę na parze*, margarynę rozpuścić. Blachę o wymiarach ok. 30x25 (nie mniejszą, większa może być) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wszystkie produkty wymieszać, piec w temperaturze około 200 st. C, do zarumienienia (ok. 45 minut). * na parze, znaczy: gotująca ...

Czytaj więcej »

Ciasteczka Fit

Sos jabłkowy: obrać i zmiksować 4 duże jabłka. Ubić pianę z białek, dodać mleko jogurt i sos jabłkowy. W oddzielnej misce połączyć mąkę, otręby, płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, cynamonem, rodzynkami(wcześniej sparzyć wrzątkiem ) i skórką pomarańczową. Do suchej mieszanki ...

Czytaj więcej »

Ciasto kawowe

1. Do miski wsypać cukier, margarynę i jajka i ukręcić wszystko na jednolita masę 2. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijać 3.Wlać szklanke kawy i dalej ucierać 4. Na koniec wsypać sodę, przyprawy i kakao 5. Piec w temp.180 stopni około 50 minut Na wierzchu polać ...

Czytaj więcej »

Rodzynkowiec

Upiec 2 biszkopty. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać do tego cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Krem czekoladowy: Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka z cukrem. Ostudzić. Masło, margarynę utrzeć dodając do tego zimny budyń. Krem rodzynkowy: rodzynki...

Czytaj więcej »