Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Prawidłowe proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów w codziennej diecie

Prawidłowe proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów w codziennej diecie

-
Prawidłowe proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów w codziennej diecie Jeżeli zaczynasz interesować się zdrową dietą, z pewnością napotykasz na informacje o niezbędnych makroskładnikach. Makroskładniki to białko, węglowodany i tłuszcze. Białko jest budulcem naszego organizmu, węglowodany dostarczają mu energię a tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała - regulacja hormonalna, układ nerwowy. Przy prawidłowym bilansowaniu diety nie wystarczy zwracać uwagi na kaloryczność posiłków, ale warto też przyjrzeć się zawartości makroskładników.
Z tego też powodu, gdy powinnaś jeść około 1800 kilokalorii dziennie, nie jest bez różnicy to, czy zjesz trzy tabliczki czekolady o równowartości 1800 kilokalorii, czy pięć zbilansowanych posiłków bogatych w białko, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze.
Istnieją diety wysokowęglowodanowe i wysokobiałkowe, jednak ich zbilansowanie powinniśmy pozostawić dietetykom i lekarzom.

Starajmy się, by przy umiarkowanej lub niskiej aktywności fizycznej rozkład makroelementów w ciągu dnia wyglądał następująco:
  • 20-30% białka
  • 50-65% węglowodanów
  • 15-25% tłuszczów

Mowa tu o osobach zdrowych, bez problemów z nadwagą lub otyłością, bo w takich przypadkach rozkład tych składników odżywczych dobierany jest indywidualnie, zgodnie z potrzebami danego organizmu - najlepiej aby robił to profesjonalista.

W jaki sposób dowiedzieć się, ile makroskładników znajduje się w spożywanych przez nas potrawach?

Z pomocą przychodzi nam rozwój technologii. Mamy do wyboru dużą ilość witryn internetowych, które opisują zawartość składników odżywczych w poszczególnych potrawach. Jeszcze wygodniejszym wyjściem jest zainstalowanie na telefonie jednej z darmowych aplikacji, w której możemy zapisywać ilość i rodzaj spożywanych przez nas produktów, a na koniec dnia zobaczyć czytelny wykres informujący o ilości spożywanego białka, węglowodanów i tłuszczy.

______________________________________________________________________________________

autor: dietetyk mgr Paulina Róg - prowadzi własny gabinet dietetyczny, jest mamą małego Jasia oraz autorką serii książek na temat zdrowego żywienia kobiet w ciąży - Mamy Pomysł Na.
http://www.mamypomyslna.pl/; http://blog.mamypomyslna.pl/

05-02-2018