Istnieją diety wysokowęglowodanowe i wysokobiałkowe, jednak ich zbilansowanie powinniśmy pozostawić dietetykom i lekarzom.
Starajmy się, by przy umiarkowanej lub niskiej aktywności fizycznej rozkład makroelementów w ciągu dnia wyglądał następująco:
- 20-30% białka
- 50-65% węglowodanów
- 15-25% tłuszczów
Mowa tu o osobach zdrowych, bez problemów z nadwagą lub otyłością, bo w takich przypadkach rozkład tych składników odżywczych dobierany jest indywidualnie, zgodnie z potrzebami danego organizmu - najlepiej aby robił to profesjonalista.
W jaki sposób dowiedzieć się, ile makroskładników znajduje się w spożywanych przez nas potrawach?
Z pomocą przychodzi nam rozwój technologii. Mamy do wyboru dużą ilość witryn internetowych, które opisują zawartość składników odżywczych w poszczególnych potrawach. Jeszcze wygodniejszym wyjściem jest zainstalowanie na telefonie jednej z darmowych aplikacji, w której możemy zapisywać ilość i rodzaj spożywanych przez nas produktów, a na koniec dnia zobaczyć czytelny wykres informujący o ilości spożywanego białka, węglowodanów i tłuszczy.
______________________________________________________________________________________
autor: dietetyk mgr Paulina Róg - prowadzi własny gabinet dietetyczny, jest mamą małego Jasia oraz autorką serii książek na temat zdrowego żywienia kobiet w ciąży - Mamy Pomysł Na.
http://www.mamypomyslna.pl/; http://blog.mamypomyslna.pl/