Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc

Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc

-
Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc Jedną z tradycji wielkanocnych jest święcenie pokarmów. W święconce, którą zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę znajdziemy m.in. kolorowe jajka, które są symbolem odradzającego się życia. Najczęściej przygotowujemy kraszanki i pisanki. Pisanki są różnokolorowe i ozdobione licznymi wzorkami, natomiast kraszanki barwione są na jeden kolor.
Do barwienia jaj najlepiej użyć barwników naturalnych, są one przede wszystkim zdrowsze i nie zmieniają smaku jajka. Dla uzyskania mocniejszego koloru możemy dodać do gotowania odrobinę octu. Aby kraszanka pięknie się prezentowała, można po wyschnięciu przetrzeć ją natłuszczoną szmatką (natłuszczoną olejem lub masłem).

Jak przygotować kolorowe jaja?

Jaja należy gotować w roztworach poszczególnych składników. Najlepiej zaopatrzyć się w jajka o jasnych skorupkach, dzięki temu uzyskamy bardziej intensywny kolor. Kolor nie będzie jednolity, ale wpływa to wyłącznie na atrakcyjność przygotowywanych kraszanek.

Aby osiągnąć wybrany kolor, należy użyć dowolny składnik:

  • biały - ugotowane jajko wkładamy na chwilę do wody z octem
  • pomarańczowy - marchew, sok z marchwi, dynia
  • żółty - rumianek, suche łupiny z cebuli, curry, kurkuma, suszone kwiaty jaskrów polnych, liście brzozy i olchy
  • czerwony/bordowy - łupiny z czerwonej cebuli, kwiat hibiskusa, owoce czarnego bzu, suszone jagody
  • czerwony/różowy - sok z buraków, żurawina
  • brązowy - kawa mielona, herbata (mocne wywary), świeże łupiny orzecha włoskiego,
  • fioletowy - jagody, borówka amerykańska, czerwona kapusta, owoce tarniny i czarnego bzu
  • zielony - szczypiorek, trawa, pokrzywa, szpinak, kora brzozy, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka
  • czarny - szyszki olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu


Życzymy wszystkim smacznego jajka :)
02-01-2016