Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Magnez - rola w diecie, skutki niedoboru i sposoby na naturalną suplementację

Magnez - rola w diecie, skutki niedoboru i sposoby na naturalną suplementację

-
Magnez - rola w diecie, skutki niedoboru i sposoby na naturalną suplementację Według najnowszych badań naukowych coraz więcej osób skarży się na bóle głowy. Przyczyny bólu mogą być bardzo różne, począwszy od urazów po nieprawidłowy styl życia. Jednak zaskakujący jest fakt, że w wielu przypadkach ból głowy spowodowany jest niedoborem magnezu.
Codzienny stres, nieprawidłowe odżywianie, duża ilość metali ciężkich w powietrzu oraz posiłkach prowadzi do tego, że w naszym organizmie zaczyna brakować mikroelementów - w tym magnezu, który nazywany jest biopierwiastkiem życia.

Skutki niedoboru magnezu

Badania Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego wykazały, że magnez ma ogromny wpływ m.in.: na nasz układ nerwowy. stąd niedobory magnezu prowadzą do rozdrażnienia, ciągłego napięcia, drżenia kończyn górnych, dolnych czy powieki oka ale także mogą prowadzić do bólów głowy.

Naturalna suplementacja magnezu, czyli co jeść

Jeżeli stwierdzono niedobór magnezu, należy przede wszystkim zwiększyć jego ilość w diecie. Produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka są m.in.

  • kakao,
  • gorzka czekolada,
  • orzechy i nasiona (nasiona dyni, migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane),
  • ciemne liściaste warzywa (surowe lub gotowane liście szpinaku, jarmuż, botwina),
  • ryby (makrela, dziki łosoś, halibut i tuńczyk),
  • rośliny strączkowe (soja warzywna, biała, czarna i czerwona fasola, ciecierzyca i soczewica),
  • awokado,
  • banany, a także inne owoce, np. truskawki, jeżyny, grapefruity i figi,
  • niskotłuszczowy jogurt




Warto również ograniczyć spożywanie kawy oraz alkoholu, a także unikać napojów energetyzujących oraz palenia papierosów.

14-02-2018