Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Czystek

Czystek

-
Czystek Czystek, to rodzaj krzewu należący do rodziny czystkowatych. Rośnie na południu Europy, a jego kwiaty występują w różnych kolorach, najczęściej spotykane są białe i lekko różowe.
Niektóre gatunki mają doskonałe właściwości lecznicze i mogą być stosowane pomocniczo przy wielu schorzeniach. Czystek Jest bardzo bogaty w polifenole - silne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, mogące mieć wpływ na powstanie wielu chorób, np. nowotworów. Polifenole mają działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz wzmacniają organizm i układ immunologoczny. Regularne picie naparu z czystka, powoduje także rozpuszczanie skrzepów krwi, co przeciwdziała zawałowi serca. Stwierdzono również bardzo mocne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze czystka. Zioło to jest też bardzo pomocne dla osób rzucających palenie, gdyż oczyszcza organizm, pozwalając pozbyć się na stałe z niego toksyn oraz substancji smolistych. Czystek pomaga także w leczeniu boreliozy, substancje w nim zawarte oklejają krętki boreliozy skutecznie je unieszkodliwiając. Czystek działa też doskonale przy problemach ze skórą, pomaga przy problemia nadmiernego łupieżu, a także w leczeniu trądziku.

Jak stosować czystek?

Czystek najczęściej stosuje się jako napar. W aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotową mieszankę. Najlepiej stosować czystek w formie liści. Należy zalać pocięte liście wrzątkiem i gotować 15 min. pod przykryciem, nie dopuszczając do wrzenia. Następnie odstawiamy zalane zioła na 30 min. do wystygnięcia i potem odcedzamy liście od naparu.

Jeśli mamy mniej czasu wystarczy łyżeczkę ziela czystka zalać szklanką wrzatku i zaparzać 10 min. pod przykryciem.

Napar powinno się pić zaraz po przygotowaniu, wówczas zachowuje najwięcej właściwości.

Pijemy min. 1-2 szklanki naparu dziennie.
11-02-2016