Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Błonnik - właściwości i znaczenie w codziennej diecie. Pokarmy bogate w błonnik

Błonnik - właściwości i znaczenie w codziennej diecie. Pokarmy bogate w błonnik

-
Błonnik - właściwości i znaczenie w codziennej diecie. Pokarmy bogate w błonnik O tym, że błonnik jest istotny w codziennej diecie, wiedzą prawie wszyscy. Szczególny nacisk na obecność tego składnika w jadłospisie kładą osoby będące na diecie redukcyjnej, czyli potocznie - odchudzające się. Czym jest błonnik pokarmowy?
Mimo tego, że nie dostarcza naszemu organizmowi substancji odżywczych, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo tego, że nie jest trawiony, to jego rola w diecie jest nieoceniona. Jest nazywany szczoteczką dla układu pokarmowego, ponieważ usprawnia usuwanie z niego zbędnych produktów przemiany materii. Pomaga w walce z zaparciami a dodatkowo sprawia, że składniki odżywcze są dokładniej i lepiej wchłaniane - bo jest pożywką dla zdrowych bakterii w naszych jelitach, a to dzięki nim procesy te przebiegają sprawniej.

Szczególnie istotną rolę odgrywa błonnik u osób cierpiących na insulinooporność. Obecność błonnika ogranicza wchłanianie cukrów, które również się w nim znajdują. Dzięki niemu zmniejsza się indeks glikemiczny produktu, co sprawia, że reakcja naszego organizmu jest łagodniejsza (słabszy wyrzut insuliny).

Innym istotnym działaniem błonnika jest to, że pęczniejąc w żołądku zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas, dzięki czemu może stanowić doskonałe remedium na ciągły apetyt i chęć podjadania.

Produkty bogate w błonnik

Szacuje się, że dziennie w diecie powinno znajdować się 25-40 gram błonnika - często jednak jego ilość w naszych posiłkach jest mniejsza. W jakich produktach znajdziemy błonnik? Przede wszystkim w warzywach i owocach, które powinny towarzyszyć każdemu naszemu posiłkowi. Jedzmy m.in.:

  • czarne i czerwone porzeczki,
  • maliny,
  • truskawki,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • owoce suszone
  • marchew,
  • dynię,
  • buraki,
  • paprykę,
  • brokuły

Dodatkowo bogate w błonnik są produkty pełnoziarniste:

  • kasza gryczana,
  • chleb żytni,
  • brązowy ryż,
  • musli

oraz otręby, nasiona chia czy płatki owsiane.



______________________________________________________________________________________

autor: dietetyk mgr Paulina Róg - prowadzi własny gabinet dietetyczny, jest mamą małego Jasia oraz autorką serii książek na temat zdrowego żywienia kobiet w ciąży - Mamy Pomysł Na.
http://www.mamypomyslna.pl/; http://blog.mamypomyslna.pl/
05-02-2018