Strona główna  »   Porady Kulinarne  »   Jakie dania najlepiej wychodzą na kamiennych patelniach?

Jakie dania najlepiej wychodzą na kamiennych patelniach?

-
Jakie dania najlepiej wychodzą na kamiennych patelniach? Patelnie kamienne uchodzą wśród zawodowych kucharzy za zdecydowanie najlepsze i najbardziej specjalistyczne narzędzia kuchenne. Wygrywają one rywalizację z ich teflonowymi, czy nawet stalowymi odpowiednikami. Jest tak, dlatego, że kamień (marmur, lub granit) znacznie lepiej przewodzi i rozprowadza ciepło. Patelnie kamienne są także bardziej wytrzymałe i mają tendencję do wytapiania tłuszczu z potraw. Jakie więc dania będą z nimi najbardziej kompatybilne? Po odpowiedź na to pytanie zapraszamy do niniejszego artykułu.
Materiał z którego wykonane są patelnie kamienne dzielimy na:
  • marmur;
  • granit.

Zarówno jeden, jak i drugi idealnie nadaje się do podgrzewania beztłuszczowego. Kamienne patelnie wyposażone są bowiem w wykonane z tego właśnie materiału powłoki nieprzywierające, które w pełni zabezpieczają podgrzewaną potrawę przed przypaleniem. Mało tego - patelnie wykonane z granitu posiadają także właściwości doskonałego przewodzenia i późniejszego rozprowadzania ciepła. Ma to swoje oczywiste przełożenie na wysoką ciepłotę i nie przypalenie danej potrawy.

Ponadto powłoka kamienna po odpowiednim rozgrzaniu sprawia, że przygotowywany na niej posiłek w naturalny sposób pozbywa się obecnego w nim tłuszczu. Możemy więc wytopić go z danej potrawy. Kamienne patelnie idealnie nadają się więc do:
  • wieprzowiny;
  • słoniny;
  • bekonu;
  • boczku;
  • baleronu;
  • golonki;
  • żeberek.


Zdrowe smażenie na kamiennej patelni


Patelnie kamienne a zdrowie


Zarówno granitowe, jak i marmurowe patelnie są więc idealnym rozwiązaniem dla osób chcących ograniczyć spożywane przez siebie tłuszcze, nie rezygnując jednocześnie z jedzenia mięsa. Sprowadzi się to do utraty masy ciała, bez potrzeby stosowania trudnych w utrzymaniu diet. Dzięki kamiennym patelniom potrawy są równomiernie podgrzane i nie ma mowy o ich przypaleniu.

Podsumowanie


Należy więc zaufać kucharskim mistrzom i zdecydować się na kamienną patelnię. Nie warto przy tym oszczędzać. Zdecydowanie lepiej natomiast potraktować taki zakup jako inwestycję, która zwracać się nam będzie każdego dnia w postaci posiłków z których wyłączymy praktycznie cały tłuszcz. Przy wyborze takich produktów należy korzystać tylko ze sprawdzonych sklepów internetowych. Najlepszym ich przykładem jest Prymus AGD.

Zdrowe smażenie na kamiennej patelni


25-05-2021